top of page
  • елена кемилева

Травми на рамото – превенция и лечение


Травмите на рамото са едни от най-често срещаните в клиничната практика. Много хора пренебрегват проблема или по различни причини нямат достъп  до специализирана помощ, диагноза и лечение и това усложнява или забавя възстановяването им, като понякога води и  до хронифициране на проблема. Затова и искам да им обърна специално внимание.

Първото което бихме се замислили е защо и как се травмира раменната става?

Причини и симптоми:

Раменната става е много подвижна, същевременно е една от най-комплексните и активно натоварвани стави в човешкото тяло. Комбинацията от тези фактори създава предпоставка за нестабилност, лесно претоварване и увреда на стабилизиращите я мускули, връзки и др. Най-общо казано травмите на рамото могат да се обобщят като два вида – травматични (спортна травма, катастрофа или др. инцидент) и такива следствие на претоварване (спорт, работа или други многократно повтарящи се действия ангажиращи ставата). За първите типични примери са случаите на извадено рамо (частична или пълна дислокация на ставата), фрактури, контузии причинени от директен удар, усукване и др. Ако сте преживяли подобна травма и усещате симптоми като силна болка, липса на подвижност, подуване, слабост, иглички или изтръпване в рамото и ръката, спешно потърсете медицинска помощ, най-добре при специалист ортопед, вместо при личния лекар. Типични примери за втората група, върху която и ще се спра по-подробно са възпалителни процеси като бурсит, тендинит, артрит, миозит,капсулит и др., причинени от претоварване на тъканите около или в раменната става. Примерни причини са претоварване при спорт (тенис, плуване, фитнес, катерене, волейбол,бокс,борба и много др.) , неергономични условия на труд, като работа с компютър без упора за предмишниците, продължителна работа с ударни машини или друг ръчен труд ( боядисване, рисуване, работа с компютър, строително ремонтни дейности, домакинска работа и тн) и липса на пълноценна почивка.  Най-честите симптоми при тази група са болка най-вече рано сутрин и след физическа активност. Тук е важно да знаете,че сухожилията и мускулите често спират да болят по-време на самата работа, заради загряването им и подобряването на кръвообръщението им, но обикновено болката се убостря след преустановяване на работата, вечер и рано сутрин. Затова и много хора влошават положението си защото не свързват болката с движение и претоварват засегнатите тъкани. Други симптоми са скованост и липса на подвижност, слабост в мускулите, невъзможност да се изпълняват нормални дейности от ежедневието и по-рядко неврологични симптоми като иглички и изтръпване в областа на рамото и ръката.

Какво да правите ако имате подобен проблем?

Естествено най-логично,но изненадващо рядкост за много хора е да се обърнат към специалист (ортопед или физиотерапевт) преди положението да е станало нетърпимо. Добре е да знаете,че продължителното възпаление или

пренебрегването на други симптоми може да доведе до сериозни структурни и функционални увреди и значително да забави възстановяването ви. Точната диагноза е изключително важна за избора на правилно лечение и постигането на добри дългосрочни резултати.

В какво се състой лечението?

Най-важно – почивка за претоварените тъкани, тъй като липсата на такава обикновено е причина за заболяването. На първо време преустановете всякакви дейности, които натоварват засегнатите тъкани и убосрят симптомите. Варианти са използването на обездвижваща ортеза или кинезиотейпинг. Ако причината е липса на ергономичност при работа или спорт, погрижете се да я коригирате чрез подобряване на техниката, промяна в условията, като корекции на работното място, екипировката, стойката ви и тн.

Ползване на противовъзпалителни средства- ако даден проблем не се оправи от самосебе си в рамките на 3-7 дни ,явно възпалението не е преминало и би било разумно да ползвате лед, противовъзпалителни и охлаждащи кремове и/или таблетки. При по-сериозни и хронични случаи може да се стигне до ползването на кортико-стероидни инжекции (с бързо действие,но и куп странични ефекти) или операция. Ако не се доверявате на конвенционалната медицина, можете да се консултирате с хомеопат, акопунктурист или друг специалист. Добре е да знаете,че своевременното лечение е най-добрия начин да си спестите и по-сериозни интервенции.

Добър резултат дават лечебни масажи и мануалната терапия. В повечето лечебни заведения в България, лечението най-често се свежда до използването на физиотерапевтични средства като ултразвук, лазерна и шокова терапия, при които обаче липсва добра научна обосновка и често дават противоречиви или неефективни резултати.

Важно място във всички фази на лечението заемат упражненията. Както споменах по-рано, докато тъканите са възпалени е много важно да не натоварвате ставата, т.е в този период са разрешени само леки упражнения за обем на движение и подобряване на циркулацията с цел стимулиране на възстановяването и предотвратяване на вредните ефекти на обездвижването. Например прости раздвижващи упражнения и стретчинг/разтягане с ниска интензивност. Изключение правят случаите на хронично възспаление на сухожилията ( тендинит и тендиноза) , при които структурните изменения в сухожилията се коригират с помощта на упражнения включващи ексцентрични мускулни контракции ( съчетават стягане и разтягане на тъканите –eccentric training therapy).

images (6)

След намаляване на болката и възпалението, основната цел е подобряване на гъвкавостта и силата на мускулите и сухоцилията стабилизиращи ставата, така че да се увеличи способността им да понасят стрес и да се избегнат усложнения и травми. Натоварването трябва да е много постепенно и съобразено с индивидуланите особености на всеки пациент. Почивката е не по-малко важна, така че почивайте пълноценно като си давате необходимото време за възстановяване.

Като обобщение ще цитирам един мой преподавател в университета, които казваше ‚‘Що се отнася до повечето мускуло-скелетни заболявания, основната причина е дисбаланс между това колко искаме от тялото си и колко е капацитетът му да ни го даде‘, т.е разликата между това колко искаме и колко можем да постигнем. Така, че ако искате да сте здрави и тялото ви да ви служи добре понасяйки големи натоварвания, трябва да го направите по-силно, като намерите баланса м/у почивка и движение.

Ако имате въпроси или нужда от професионален съвет. Не се колебайте да се свържете с нас:

yogaizdrave@yahoo.com , 0898 268789

Текст: Елена Кемилева

13 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page