top of page
  • елена кемилева

Предпазане от травми:”Здравето е баланс между стресът и капацитета на човек да се справя с нег

rf

Причината за почти всички мускуло-скелетни проблеми е дисбаланс или несъответствие между това какво искаме от тялото си ( физическо, психическо натоварване, работа, спорт, хобита и др.) и капацитетът му да поема това натоварване ( физически и ментални качества като сила, издръжливост, гъвкавост, концентрация и тн). Веднага бихте казали, че най-добре човек да си лежи, да не прави нищо и така никога няма да боледува. Това обаче не е вярно. Натоварването на тъканите чрез спорт и физическа активност всъщност е полезно,  то увеличава техният капацитет да поемат натоварване и ги прави по-здрави.

Логично превенцията от травми и заболявания има два водещи аспекта:

1. Увеличаване капацитета на тялото да поема натоварване. Това става чрез правилни тренировки и физическа активност, здравословни хранене, пълноценна почивка и спокоен ум); Слабост във всеки от тези фактори може да доведе до травма и/или заболяване. Именно и тук е момента да спомена,че всякакви терапии като масажи, мануална терапия, акопунктура, медитация и други могат временно да подобрят способността ви да се справяте със стресът, но ако дисбалансът не се коригира, в дългосрочен план тялото ви няма да може да компенсира и ще се появи физически или психически проблем.

mg

2. Натоварването върху тъканите зависи от обемът (колко), интензивността (колко трудно), честота (колко често) и въда на тренировките и физическото натоварване. Тук освен спорта, трябва да се вземат и предвид всички дейности от ежедневието: работа, спорт, придвижване, домакинска работа, хобита и всичко останало. И именно в това обикновено е проблемът, когато един или повече аспекти се променят/ увеличават по-бързо, тялото не може да смогне с адаптацията, тъканите се претоварват и травмират. Затова и ”Постепенната промяна” е един от ключовите елементи на предпазването от травми. Натоварването може да се намалява като се модифицират неговите аспекти ( интензивност, честота, обем) и  други фактори като по-ергономични условия на труд/спорт и работа ( правилна стойка пред компютъра,използване на качествена екипировка/оборудване, правилна техника при работа и физическа активност и др).

Винаги когато се появи болка, тялото се опитва да ви каже нещо, слушайте сигналите му и подхождайте осъзнато и отговорно към здравето си. Ако се замислите, винаги ще намерите причините довели до заболявнето ви: обикновено натоварването не отговаря на възможностите ви. Хубавото е,че човек има неограничен потенцял да се променя, развива и адаптира и всяко ”падане” трябва да ви мотивира да станете по-здрави, силни и умни !

Ако имате въпроси или вече сте загубили балансът и се нуждаете от консултация със специалист можете да се свържжете с нас на: yogaizdrave@yahoo.com и/или 0898 268789

Текст: Елена Кемилева

Снимки и изтоници: http://www.running-physio.com/capacity/

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page