top of page
  • елена кемилева

Травми на лакътя – сухожилни увреди (тенис / голф лакът)


tennis_golfers

Сухожилните увреди ( тендинопатии)  включват различни травматични и възпалителни състояния като тендинит,тендиноза, теносиновит, тендовагинит и др. Те са едни от най-честите проблеми във физиотерапевтичната практика и се свързват предимно с хронична прекомерна употреба и многократно претоварване на сухожилията извън тяхната  способност на понасят стрес, в резултат на което те се възпаляват и това може да доведе до различна степен на структурна и функционална уврежда, от лека болка в областта на сухожилието до сериозна мускулна слабост, остра болка и невъзможност за нормално използване на засегнатия крайник.

Сухожилните увреди съставляват 30-50% от всички спортни травми, затова и много видове тендинити са кръстени на спортовете които ги провокират, например тенис лакът ( lateralen epicondylitis/латерален епикондилит), който представлява възпаление на сухожилията на мускулите, които екстензират/ разгъват китката нагоре и голф/катерачен лакът (medial epicondylitis/medialen epikondilit), който представлява възпаление на сухожилната част на мускулите които сгъват пръстите и китката. Среща се и при спортове като мотоциклетизъм, колоездене (планинско/даун хил), боди билдинг/вдигане на тежести, спортна стрелба и др. Тези състояния обаче обхващат и друга голяма група хора, които не са активни спортисти,но практикуват професии свързани с активно физическо натоварване на мускулите и сухожилията на ръцете, например работещите с компютър, строителни работници, дърводелци,художници,бояджии и всякакви други занаятчии, които повтарят определени физически действия многократно. Както вече споменах механизма на травмата най-често е претоварване на мускулите и възпаляване на сухожилията,които ги закрепят за костите.

Предразполагащи фактори

  1. Системно претоварване – спорт и/или работа 

1474181
  1. Липса да адекватна почивка и осигуряване на необходимото време за възстановяване

  2. Хронична слабост на мускулите в комбинация с големи изисквания към тях да поемат натоварване

  3. Неергономични условия на работа и спорт (работа с компютър без опора на предмишниците, лоша спортна техника или екипировка)

  4. Стари, неизлекувани травми ( сухожилни увреди, счупвния и др.)

Симптомите могат сериозно да варират спрямо сериозността на травмата

  1. болка в областта на засегнатите сухожилия или в целия мускул/мускулна група

  2. болка само при активни движения, болка само след физически активности, болка в покой или и трите

  3. подуване и одебеляване на възпаленото сухожилие

  4. сериозна мускулна слабост и функционални нарушения

  5. неврологични симптоми като изтръпване,иглички, слабост в ръката и пръстите

Диагностика

  1. Ортопедичен преглед – тест за сила и еластичност  на засегнатите мускули и сухожилия,преглед чрез палпация/натиск

  2. Консултация със физиотерапевт – ортопедични тестове и функционални изследвания

  3. Рентгенография  – при по-сериозни случаи се препоръчва рентгенография, за да се изключат усложнения като калцификации на сухожилията

Лечение

Почивка – тъй като водещия механизъм на травмата е претоварване, логично най-доброто лечение е избягване или драстично

намаляване на интензивността на дейностите провокиращи симптомите. Добре е да знаете,че понякога загряването/натоварването на мускула временно намалява болката,но в дългосрочен план влошава състоянието, т.е теорията ”клин клин избива” не работи! Ако натоварването се налага, както понякога определена работа е неотложна, постарайте се да осигурите максимално ергономични и щадящи условия на труд.

Ортеза и/или кинезио тейпинг – помагат за намаляване на натоварването върху засегнатите тъкани и подпомагат функцията в различните етапи на лечението

Нестероидни  и стероидни противовъзпалителни средства – кремове и/или таблетки, инжекции

кремове – http://www.bb-team.org/articles/3425_gelove-pri-kontuzii

таблетки – мовалис,ибупрофен, арника, афламил ( не се препоръчва да ги взимате повече от 5-7 дни)

Стероидни инжекции – прилагат се при усложнени случаи,когато възпалението не се повлиява от други терапевтични средства,  и продължава повече от месец. те са с бързо действие,но крият опасности от сериозни странични ефекти като втвърдяване на сухожилията и разкъсвания, увреда на бъбреците и др. Затова и не се препоръчват повече от 2 инжекции в период от мин.6месеца

Физиотерапия

– Лазер, ултразвук, ТЕНС. Въпреки че тези методи понякога дават добри клинични резултати и са широко използвани, научните проучванията са скептични относно ефективността им, особено когато се използват самостоятелно, а не в комбинация с други терапевтични средства ( масажи и упражнения)

Масажи – така наречените ”фрикционни” и точкови масажи, напречно на възпалените влакна дават отлични резултати за намаляване на възпалението и стимулиране на възстановяването на увредените сухожилия. За засегнатите мускули се препоръчват класически (с противовъзпалителни кремове) и спортен масаж.

–  Криотерапия – терапията с лед, охлаждащи кремове или компреси на засегнатите сухожилия помага за намаляването на възпалението

Упражнения – упражненията за разтягане и заздравяване на засегнатите сухожилия заемат водещо място в рехабилитацията. В момента най-ефективния метод за лечение е чрез упражнения с ексцентрични контракции на засегнатите мускули и сухожилия, при които се постига разтягане на мускула,чрез прилагане на малки тежести, така се стимулира изграждането на нови и по-здрави колагенови влакна и се подобрява структурата и здравината на засегнатите тъканите. Този метод е особено ефективен при хронични случаи. Отделно се прилагат класически стретчинг упражнения за подобряване на обема на движение в засегнатите стави, подобряване на кръвообръщението и еластичността на тъканите. След острия и подостър етап на възпалението се прилагат силови упражнения за да се подобри капацитета на натоварване на засегнатите тъкани и да се избегнат повторни травми.



Операция – при хронични случаи, когато всички други терапевтични методи не дават резултат, симптомите не намаляват и се наблюдават сериозни функционални ограничения, се прибягва до операция, при която хирургически се изрязва засегната част от сухожилието, след което отново се прилага следоперативна рехабилитация със средствата на физиотерапията до пълното функционално възстановяване на засегнатия крайник.

Ако имате въпроси или се нуждаете от терапия можете да се свържете с нас на 0898 268789 или yogaizdrave@yahoo.com

Текст: Елена Кемилева

41 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page