top of page
  • елена кемилева

Йога и спортна психология



Ключово значение за развитието и потенциала на един професионален спортист имат неговата психика и емоционалност, как се справя с трудни ситуации и колко стрес може да понесе.  Спортната психология изучава как психологическите фактори влияят на изпълнението и как участието в спортни състезания влияе на психическото и емоционално здраве на човека. С прости думи, целта на спортната психология е да  подобри ефективността на спортиста, като осигурява насоки за оптимално използване на всички негови таланти и способности. Какво общо има това с йога? Йога е древна система за самоусъвършенстване – физическо, интеректуално и духовно, при която тялото се се използва като инструмент за постигане на контрол над ума и чувствата и обратно, контрол над физиологичните процеси на тялото чрез контрол на ума. Йога осначава “съюз“/баланс между умът, сърцето и ръцете (мисли, чувства и действия) и тази хармония е необходима за да може човек да живее спокойно със себе си и заобикалящият го свят и да постигне духовно просветление (връхна точка в еволюцията си). Философията на йога е описана първо в сутрите на Патанджали около 3500г. пр. Хр. От гледна точка на съвременна психология тези сутри са подробни обяснения на природата на ума, как работи и кои са  пречките, трудностите и емоционалните разстройства, които могат да повлияят на функционирането му по отношение на самопознанието и самоусъвършенстването. На практика се оказва,че йога и спортната психология споделят общи цели – преодолявне на слабостите на умът. Според Патанджали основната слабост и на най-талантливите умове е неспособността им да останат концентрирани в настоящето. Той сравнява неспокойният ум с дива маймуна, която скача от мисъл на мисъл, без никакъв контрол. Умът блуждае хаотично между бъдеще и минало и рядко е концентриран в настоящето. Той постоянно анализира, пресмята, планува, ръководи се от модели на мислене, правила, предрасъдъци и навици, концепции за добро и лошо. Имайки предвид всичко това, какво според вас става в главата на един професионален атлет преди състезание? Очаквания, страхове, надежди, отговорности, амбиции? Практиката показва,че в такива моменти добрата физическа подготовка не е достатъчна за постигането на успех. Колкото по-високо е нивото на един атлет, толкова повече психо-емоционална сила и издръжливост са необходими. Според йога преодоляването на тези трудности е възможно само чрез постигането на контрол над мислите и пълна концентрация в настоящият момент. Когато умът е развълнуван и нефокусиран той води до проявяви на егоизъм, нарцисизъм, липса на воля и самоконтрол,ниско самочувствие, лоша памен и концентрация, гняв към себе си и другите, тъга и емоционален стрес.

Според йога човек може да преодолее тези слабости като следва следните стъпки:


Яма – хармония със света около себе си (хората и природата). Това включва следване на определени морални принципи, които управляват начина, по който се отнасяме към другите и света около нас. Нияма – хармония със себе си. Това са пет ритуала и правила за поведение, с които трябва да живеем живота си:  чистота (мислите, чувствата и делата), скромност, доволство (самодостатъчност, необвързаност с желанията), дисциплина, самообучение и признаване на собствените ни граници. Асана – усъвършенстване на тялото. Това са физическите упражнения в йога, които тренират важни физически и психически качества: сила, издръжливост, гъвкавост, баланс, концентрация, дисциплина, спокоен ум. Пранаяма – контрол над  дишането. В йога дихателните упражнения се използват като средство за концентрация и успокояване на умът. Спокоен ум не означава липса на мислене, а максимално осъзнато и обективно мислене върху конкретият обект/цел без обремененост от странични мисли. Пратяхара – отдръпване на сетивата. При дълбока релаксация умът остава изолизан за външни дразнители. Това е важно качество необходимо за постигането на следващата стъпка: Дхарана – концентрация. Това е способността да съсредоточите цялото си внимание върху един обект, действие, момент и да го задържите там, необезпокоявани от външни фактори. Дхяна – медитация. Това е взаимодействие с обекта на концентрация чрез което се постига пълно осъзнаване на нещата такива кавито са, без обремененостите и страданията  на умът. Самадхи – абсолютната: вътрешната свобода. Това е усещане за пълна хармония и цялостност  със света и себе си. Чувство на вътрешно щастие, удовлетвореност, пълноценност. В научната литература състоянието на пълна концентрация, отдаденост, погълнатост, удовлетворение и максимално представяне,  се споменават като “ to be in the zone“ ( да бъдеш в зоната) или като “the flow“ ( в потока). Именно защото такива качества са необходимост и цел на всеки професионален спортист, йога намира все по-широкото приложение в професионалният спорт и спортната психология.  Като физиотерапевт, йога инструктор и кондиционен треньор,вече повече от 10 години прилагам йога в работата си с професионални спортисти (сърфисти, сноубордиски, скиори и баскетболисти, борци, катерачи и футболисти и много други) и искрено вярвам, че йога има голяма стойност за науката ,спорта и всички аспекти на живота.

Ако  имате въпроси или се нуждаете от индивидуална програма, можете да се свържете с нас на: yogaizdrave@yahoo.com и/или 0898 268789


Текст: Елена Кемилева




0 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page