top of page
  • елена кемилева

Боли ли ви кръста?


  80% от хората анкетирани за мащабно проучване на Световната Федерация по Физотерапия (2011), заявяват, че страдат или някога през живота си са страдали от болки в кръста. Разходите за лечението им в Америка се равняват на 50 милиарда долара годишно. Това превръща превенцията и лечението на този проблем в главен преоритет на здравеопазването и обществото като цяло. Проблемът с болките в кръста е, че има много различни фактори, които трябва да се вземат впредвид за да се оточни главната причина за проблема. Такива фактори са мускулни разтежения и схващания, наличие на мускулен дисбаланс, нарущена биомеханика, блокажи на гръбнака,неправилна стойка и по-сериозни пролеми, като дискови хернии, дегенеративни заболявания и други. Сред тях се откроява един, който до голяма степен е и причина за останалите – мускулният дисбаланс.


  Мускулният дисбаланс се изразява в несъответствие в силата и дължината на две или повече  мускулни групи около дадена става, които имат противоположно действие. За кръстният дял на гръбначния стълб, това са коремните, напречните/страничните и кръстните мускули. Предните и задните бедрени мускули, и седалищните мускули, които имат въздействие върху наклона на таза също трябва да са в баланс. Най-общо казано различните мускули имат тенденция да се скъсяват или отслабват. Ако някой от тези мускули е скъсен или слаб, това променя правилното позициониране на костите една спрямо друга и може да причини ставни блокажи или притискане на нерв. Мускулният дисбаланс има негативно отражение върху правилната стойка и телодържание, ограничава свободата на движенията , създава неравномерно вътреставно напрежение, което се характеризира с ранно износване на ставния хрущял, болка и възпаление.

Причини:

Мускулният дисбаланс може да бъде причинен от редица фактори:

  1. Неправилен тренировъчен режим – например трениране на коремните мускули, повече от кръстните или предни бедрени спрямо задните бедрени и седалищни мускули. Това се случва често при хора,който решават да импровизират във фитнеса,  без да са наясно с основни тренировъчни принципи и методи и нямат знания за анатомията и функцията на мускуло-скелетната система.

  2. Гръбначни изкривявания – увеличена или намалена кръстна лордза ( извивка на гръбнака в предна посока) или сколиоза (странично изкривяване на гръбнака), причиняват функционално скъсяване и отслабване на мускулите около гръбнака и неравномерен натиск върху ставите и междупрешленният диск.

  3. Неправилна стойка – седенето и работата в неергономична 

позиция, в продължение на часове провокира неравномерно натоварване върху ставите и мускулите и е причина за схващане, болка, едни мускулни групи да се скъсят, а други да отслабнат, това  може да причини мускулен дисбаланс и гръбначно изкривяване.

  1. Активно практикуване на специфичен спорт  –различните спортове натоварват тялото по различен начин и в много спортове се наблюдава, така нареченият спорт специфичен мускулен дисбаланс.Типичен пример са тенисистите, голфърите, бейсболистите,чиято активна ръка е хипертрофирала в сравнение с другата, катерачите, плувците и сърфистите имат силно изразен дисбаланс между гръдните и гръбните мускули, сами може да помислите за примери в различните спортове.


Лечение:

  1. Ергономична позиция при работа,почивка и спорт

  2. Стретчинг  упражнения за скъсените мускули

  3. Упражнения за сила за скъсените и слабите мускули

  4. Възстановяване на ставната подвижност и нормална функция

Средства:

  1. Физиотерапия – целта е намаляване на напрежението, болката и възпалението причинени от мускулният дисбаланс, съставяне на програма с упражнения за разтягане на късите и зъздравяване на късите и слабите мускули около ставата, съвети за ергономична работа

  2. Йога- йога развива много хармонично тялото и е чудесно средство за превенция или лечение на мускулен дисбаланс

  3. Специализирана фитнес програма- ако искате да тренирате във фитнеса или добре се информирайте сами или се консултирайте със фитнес инструктор или физиотерапевт/кинезитерапевт, защото вече съществуващ мускулният дисбаланс не се коригира лесно. По-добре заложете на превенцията.

Ако имате въпроси или имате нужда от професионален съвет, не се колебайте да ни пишете на yogaizdrave@yahoo.com

0 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page