top of page
 • елена кемилева

Възстановяване след дискова херния

Диагнозата дискова херния кара много хора да изпаднат в ужас, че ще останат инвалидизирани завинаги, че неизбежно им предстои тежка операция или завиниги трябва да забравят за нормални ежедневни дейности и спорт. Въпреки,че дисковите хернии наистина могат да причинят сериозни неврологични симптоми като болка и мускулна атрофия и респективно функционални ограничения, това съвсем не значи, че те са нелечими. До известна степен за тези драматични представи имат вина докторите, които поставят диагнозата и назначават лечение,в което липсва комплексен подход. За да обясня защо първо трябва да изясня някои подробности отностно този вид травми. На първо място:

Какво са дисковите хернии?


Междупрешленните дискове (интервертебрални дискове),както говори името им,са хрущялни плочки, разположени между прешлените, които имат функцията на ставички позволяващи подвижност между прешлените и амортисьори, предпазващи гръбначния стълб от сътресения и триене. Всеки диск е представен от плоска, кръгла капсула с диаметър около 2,5 см и дебелина 6-7 см. Външната част се нарича фиброзен пръстен (annulus fubrosus), защото е съставена от твърда, фиброзна мембрана, която нормално ограничава пихтиестото вещество (nucleus pulposus) във вътрешността на диска. Дисковете са плътно разположени между прешлените и са фиксирани на своето място от съединителнотъканни връзки, свързващи костите на гръбначния стълб и мускулите около тях. В нормални обстоятелства не съществува почти никакво пространство за разместване на диска. Точките, в които се извършва движението на прешлените, се наричат фасетни стави и се разполагат по задната част на гръбначния стълб. Те предотвратяват травмите на гръбначния стълб и мозък в резултат на преразтягане и превиване. Като всяка хрущялна тъкан тези дискчета се износват под влиянието на възрастта и стреса от различни дейности. С годините дисковете се втвърдяват, сплескват, външната капсула на диска става по-слаба и податлива на травматияни увреждания.  С други думи дегенерацията на междупрешленните дискове е естествен физиологичен процес, който обаче може значително да бъде повлиян от различни фактори като:

 1. неправилната стойка и неергономични условия на работа и труд създават неравномерно напрежение върху дисковете и ускоряват износването. Може би ще бъдете изненадани да научите,че седеното е един от най-големите причинители на дегенеративни изменения в гръбначния стълб.

 2. лошата физическа форма и най-вече липса на сила, издръжливост и еластичност/гъвкавост на мускулите стабилизиращи гръбначния стълб увеличават стреса върху диска и ускоряват дегенерацията

 3. травматични спортове и дейности, които пряко или косвено увеличават компресията и стреса върху дисковете ускоряват износването им ( борба, вдигане на тежести,бокс, тичане, планинско колоездене, ски и сноуборд, баскетбол и много други)

 4. употребата на цигари значително влошава качествата на хрущялната тъкан

Заедно и поотделно тези фактори причиняват различни степени на дегенерация на междупрешленните дискове, като най-сериозната от тях е дисковата херния, при която се наблюдава разкъсване на връзките стабилизиращи диска и изтичане на вътрешността на диска, което причинява сериозно притискане на нервите излизащи от гръбначния мозък и каналчетата на прешлените и води до различни симптоми. На картинката са показани различните степени на дегенерация на диска, като протрузията е най-леката,а хернията най-тежката форма. Логично колкото по-голяма е увредата, толкова по-сериозни и трудно обратими са симптомите.


Симптоми

 1. Болка в мускулите, в областта на прешлените и по курса на засегнатите нерви

 2. Сетивни  нарушения като усещане за изтръпване, иглички, намалена чувствителност по курса на засегнатия нерв

 3. Моторни/двигателни нарушения като частична или пълна мускулна атрофия на мускулите интервирани от засегнатия  нерв.

Симптомите най-често се провокират от определени пози и/или действия,които причиняват притискане и дразнене на нерва излизащ от нивото на засегнатия диск. Те зависят от това на коя страна е компресиран диска и в каква посока е хернията.Съответно има позиции, като например обездвижване в легнало положение, които намаляват стреса върху нервите и облекчават симптомите. Най-често срещани са дисковите хернии в шийния и кръстния дял на гръбначния стълб, тъй като те са най-подвижни или са подложени на по-голямо натоварване.

На картинките са показани различните зони и симптоми при случаите на шийни и лумбални/кръстни дискови хернии. Можете да увеличите картинките като кликнете върху тях.


cerv hern
lumb hern

Диагноза

Диагнозата се поставя от невролог или ортопед след обстоен преглед и резултати от следните изследвания:

 1. Рентгенография – ако показва намаляване на междупрешленните пространства се назначава:

 2. Скенер или Ядрено-магнитен резонанс, при които могат да се изследват меките тъкани (дискът, лигаментите, ставните повърхности и др. )

 3. Електромиография (ЕМГ) – изследва нервната проводимост

Лечение

Лечението зависи от симптомите и степента на увреда на диска и засегнатите нерви и обикновено се състои в следните интервенции, прилагани заедно и поотделно. Важно е да знаете,че заради лошото си кръвоснабдяване хрущялите не могат да регенерират, т.е веднъж увреден дискът не може да възвърне предишните си качества, но с подходящо лечение може да се постигне пълно или почти пълно премахване на симптомите на заболяването, така че пациента да може да води нормален и пълноценен начин на живот.

Медицински процедури

 1. Предписване на противовъзпалителни средства (таблетки – диклофенак,милгама М, кремове-волтарен и др., инжекции) за намаляване на възпалението на засегнатите тъкани ( мускули и нерви).

 2. Озонови инжекции – в дискът се инжектира озон, което увеличава обема му и намалява натиска върху нервите.

 3. Позиционна терапия – лечение чрез покой/лежане. Предписва се изключително често и е факт,че  при някои случаи дава добри резултати,но от друга страна ефекта й е доста противоречив, тъй като обездвижването носи със себе си поредица негативни последици (намаляване на кръвообръщението, мускулни схващания и атрофия, намаляване на обема на движение в ставите и др. )

 4. Операция – хернията се отстранява оперативно. Тъй като метода е инвазивен и рехабилитацията след него е тежка, операция се препоръчва само при случаи, при които всички други алтернативи са изчерпани и при много тежки случаи, при които се наблюдава сериозна увреда на нервите и необратима мускулна атрофия, която сериозно възпрепятства функционалната независимост на пациента. Тук обикновено докторите грешат като изчерпват лечението до 2 възможности – медикаментозно лечение или операция.

Физиотерапия/Кинезитерапия

Физиотерапията е изключително важна за пълноценното възстановяване на пациенти с дискова херния,а по неизвестни причини много често е пренебрегвана или умишлено избягвана от и лекуващите лекари. Липсата на комплексен подход и мултидисциплинарно сътрудничество между различните здравни специалист прави лечението неефективно,а резултатите от него незадоволителни. Следните физио процедури могат значително да подпомогнат възстановяването:

Масажи/Мануална терапия – масажите отпускат напражението в мускулите, намаляват болката и стимулират

възстановяването. Различни средства от мануалната терапия като тракции ,мобилизации и манипулации (”изпуквания”) се използват за премахване на блокажите между прешлените и  за намаляване на натиска върху засегнатите нерви.

Кинезио тейпинг – еластичните залепващи ленти се използват за осигуряване на допълнителна подкрепа и стабилизация на гръбначния стълб по време на възстановителния процес, така че да се избягва претоварване и дразнене на засегнатите тъкани


Упражнения – упражнения за сила, гъвкавост и издръжливост на всички мускули стабилизиращи гръбначния стълб ( дълбоки и повърхностни мускулни групи). Упражненията за невро динамика подобряват еластичността, плъзгаемоста и проводимоста на засегнатите нерви.

Съвети за ергономична работа и спорт – ако работите дълги часове седнали пред компютъра е важно да ставате често и да се раздвижвате ( поне на 2ч.)и да правите прости упражнения за поддържане на подвижността на гръбначнич стълб ( научете какви в статията ”Упражнения за работното място”). В много офизи по света вече са въведени правостоящи бюра, столове с фитнес топки и какво ли още не за да се избегнат негативните ефекти на продължителното седене. И в крайна сметка логично е ако седите дълго на работа, в колата, в къщи, то поне да седите правилно. Важно е да избягвате вдигане на тежко, особено ако тежеста създава неравномерно натоварване върху гръбначния стълб . Това съвсем не значи да не вдигате нищо. Важно е да знаете,че колкото по-добра е физическата ви форма,толкова по-голям е и капаците ви на натоварване, така че ако искате да се движите и спортувате любимите си спортове, просто трябва да сте физически подготвени за съответния тип натоварване. Спортове като плуване, йога, катерене са подходящи за хора с този проблем, защото съчетават натоварване на мускулите с разтягане на гръбначния стълб. Ако състоянието ви не е много сериозно, можете да се върнете и към по-натоварващи спортове,но с повишено внимание.

Ако имате въпроси или се нуждаете от професионален съвет, можете да се свържете с нас на yogaizdrave@yahoo.com или 0898 268789

Текст: Елена Кемилева

57 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page