top of page
  • елена кемилева

Урок по дишане


 Йогите казват, че дишането е живот и са съвсем прави. Пълноценното дишане е един от петте елемента на доброто физическо и емоционално здраве. В йога дихателните упражнения се наричат пранаяма, което в превод от санскрит означава контрол над жизнената енергия. Има видове пранаяма, които увеличават енергията на тялото, изчистват дробовете, намаляват необходимостта от сън, успокояват нервната система и ума, заздравяват диафрагмата и подобряват капацитета на белите дробовете, затоплят или охлаждат тялото и дори се използват като средство за духовна реализация. Йогистките дихателни упражнения са подходящи за всички – от професионални спортисти до стари хора, водещи заседнал начин на живот.

Представям ви едно лесно и много полезно, дихателно упражнение (пранаяма):

Пълно йогистко дишане:  


Ползи:Насища кръвта с кислород– Намалява напрежението в мускулите– Подобрява функцията на сърдечно-съдовата, нервната система и храносмилателните органи .

– Стимулира метаболизма и детоксикацията на организма.

– Стимулира имунната система, чрез балансиране на ендокринната система

–  Значително намалява емоционалното напрежение и успокоява ума

Йогите различават три вида дишане- коремно, ребрено и ключично.  Пълното дишане комбинира трите вида. Съчетанието на коремното и ребреното дишане са достатъчни за ефективното вентилиране на белите дробове. Ключечното  изисква най-голямо усилие и допринася най-малка полза, затова и не е задължително.

Основни правила:

  1. Изберете чисто и проветливо място

  2. Винаги дишайте през носа

  3. Не обръщайте внимание на отделните фази, а се стремете да правите максимално плавни и дълбоки вдишвания и издишвания.

  4. Преди вдишването издишайте напълно .

  5. Концентрайте се изцяло върху дихателния процес

  6. Не се насилвайте, ако усетите замайване прекратете практиката, починете си и когато сте готови опитайте отново

Изпълнение на коремно (долно) дишане. Сяднете на пода в турски седеж (краката са кръстосани) или в Лотос. Трябва главата, шията и гърбът да са изправени. Може и да седнете на стол, да стоите прави или да легнете по гръб на земята. Насочете вниманието си към пъпа. Преди да вдишате, издишайте въздуха от дробовете, като приберете корема навътре (диафрагмата се изкачва нагоре). След това вдишваме бавно през носа, при което коремът се издува. Долната част от белите дробове се изпълват с въздух . Когато отново издишаме, коремът се прибира плътно навътре.

Изпълнение на ребрено (средно) дишане. Насочете вниманието си върху ребрата. При вдишване гръдният кош се разширява,а при издишване се свива. При този вид дишане се изпълва с въздух само средната част на белите дробове, като коремът и раменете остават относително неподвижни.

Изпълнение на ключично (горно) дишане. Насочете вниманието си към ключиците и раменете. След като издишаме, вдишваме бавно през носа, повдигайки ключиците и раменете, като въздухът пълни само върховете на дробовете . При издишване раменете се снишават бавно. Препоръчва се, докато се привикне с горното дишане, да се поставят двете длани върху ключиците, за да може да се следи повдигането и снишаването на ключиците и раменете.

Пълното йогистко дишане:  започнете да вдишвате бавно и дълбоко с корема и когато почувствувате, че той не може да се издува повече, разширете гръдния кош (ребрата), за да навлезе още въздух в белите дробове. Когато гръдният кош е максимално разширен, повдигнете ключиците, за да поемете още малко въздух.

Практикувайте редовно!  5-10 минуни на ден са достатъчни, за да почувствате  ползите на правилното дишане и да се заредите със здраве, спокойствие и добро настроение.

Ако имате въпеоси или искате да задълбочите познанията си, моля не се притеснявайте да ни пишете на yogaizdrave@yahoo.com

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page