top of page
  • елена кемилева

Петте елемента на здравето


Според йога доброто здраве (физическо, психическо и емоционално), зависи от хармонизирането на 5 елемента: правилна физическа активност, дишане, хранене, пълноценна почивка и спокоен ум. Хата йога представлява система от упражнения за балансиране на всеки от елементите. Тя обединява съвети за храненето, дихателни упражнения (пранаяма), физически упражнения (асани), различни видове медитация, ралаксация (йога нидра), пречистващи практики (крия). Те балансират функциите на всички физиологични системи в тялото и осигуряват добро физическо и емоционално здраве като база необходима за пълноценно интелектуално и духовно развитие. Практиките трябва да бъдат съобразени с идивидуалните възможности и особености на всеки. Що се отнася до трудната задача да се хармонизират ума и чувствата, Йога казва : ”Мислите пораждат чувства, чувствата провокират действия, действията създават навици, а навиците определят живота ни”-това поставя контрола над мислите и тренировките на ума на ключово място в практикуването на йога.

Правилна физическа активност– асаните имат 2 аспекта, от една страна имат ефект върху физическото тяло като тренират качества като сила, издръжливост, гъвкавост, баланс, балансират хормоните в тялото, засилват имунната система и други. От друга страна влияят на енергийния баланс, като балансират енергийте в чакрите (енергийните церове в човешкото тяло), разширяват умствените и духовните способности, успокояват ума и създават необходимата база за по-задълбочено духовно усъвършенстване.

Правилно дишане– интересното е, че на санскрит (езикът на който са написани повечето древни текстове за йога) има една и съща дума за дъх/дишане и жизнена енергия и това е прана. В йога дихателните упражнения се наричат пранаяма, което означава едновременно контрол над дишането и жизнената енергия. Пранаямите също имат 2 аспекта. От една страна влияят на физическото тяло като подобряват капацитета на дробовете, насищат кръвта с кислород, подобряват обмяната на веществата, балансират кръвното налягане и от друга страна успокояват ума и са чудесно средство за баласиране на емоциите и мислите.

Правилна релаксация– напоследък постоянно се говори за димиката и стреса на ежедневието и наисина виждаме, че голяма част от хората са забравили способноста си да почиват пълноценно ( физически и психически) и това рефлектира чрез появата на редица физчески, психически и емоционални проблеми. Когато тялото и умът постоянно се пренатоварват, техните естествени способности за работа намалят. Съвременият начин на живот е раздалечил хората от природата. Много хора дори са забравили, че почивката и релаксацията са най-естествения начин за презареждане с енергия. Дори когато се опитва да почива, съвремения човек изразходва много физическа и умствена енергия. Той не знае как да се освободи от напрежението. Да почиваш съвсем не значи да мързелуваш, а по-скоро да бъдеш ефективен в изразходването на физическа и психическа енергия, тоест да се балансират работата на тялото и ума. Хората изразходват енергия като държат мускулите си в непрестанна готовност за работа, вместо реално да я и извършват.  В йога има редица техники за постигане на баланс между движение и покой и постигане на дълбока релаксация, чрез която се обновява нервната система и се постига дълбоко усещане за вътрешен мир.

Правилно хранене– Йогите казват, че ние сме това което ядем и са напълно прави. Освен че е отговорна за правилното функциониране на нашето физическо тяло, храната има въздействие и върху ума. Затова е добре да се набляга на естествени, непреработени храни и да се изключат стимуланти кафе, алкохол и наркотици. Йога препоръчва лакто-вегетарианската диета. Тя включва чисти, прости и натурални храни, които са лесно смилаеми и полезни за здравето. Простите ястия улесняват храносмилането и усвояването на храната. Препоръчват се непреработени храни – плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови култури. Целта на храненето е да ни снабдява с жизнена енергия, затова най-добрият хранителен режим на човекът е проста диета от естествени и пресни/сезонни храни.

Позитивно мислене и медитация – Ние се превръщаме в това, в което мислим, затова е необходимо да се стараем да поддържаме позитивни и креативни мисли, тъй като това ще допринесе за нашата жизненост,здраве, и спокоен ум. Чрез редовно практикуване на медитация, ние се научаваме да контролираме ума. Контролът върху ума спира мислите, довежда до състояние на дълбок покой и блаженство. Има два начина за концентриране на ума. Външно – върху някакъв обект или вътрешно върху „Аза”. В повечето случаи ние умеем да фокусираме ума си върху външни обекти, но не умеем да го фокусираме навътре в себе си. Когато умът е напълно концентриран, времето минава незабелязано, като че не съществува. Когато умът е фокусиран, няма време. Времето, пространството и всички външни преживявания са сътворени от ума. За да постигнем състояние на постоянно щастие и абсолютен мир, трябва първо да знаем как да успокоим ума. В Йога има много предмедитативни практики като йога нидра, антар мауна и др. при които се учим постепенно как да отдръпнем сетивата и да насочим ума навътре към себе си. С практиката ума постепенно свиква да се концентрира и се изчиства от натрупаните самскари (негативни кармични преживяваня), и става по-спокоен и устойчив, а ние се чувстваме по-умиротворени и щастливи.


 Не е нужно да се занимавате с йога за да разберете простичката логика на тази система. Важно е да сте наясно,че всяка ваша мисъл, емоция, действие и навик се отразяват на физическото и емоционалното ви здраве и е важно да мислите, да действате, да  консумирате, и да живеете отговорно.

Ако искате да знаете повече, затова как да хармонизирате  тези 5 елемента и да живеете по-здравословно, ще се радваме да се свържете с нас на yogaidrave@yahoo.com или тел 0898268789 .

Текст: Елена Кемилева

3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page