top of page
  • елена кемилева

Остеопороза – превенция и лечение


С напредването на възрастта хората са застрашени от различни заболявания,но ако можем да определим някое като неизбежно бреме на староста, това е остеопорозата. Тя представлява дегенеративно заболяване на костната система и e едно от най-често срещаните заболявания сред възрастните. Характеризира се с намаляване на костната плътност, което прави костите изключително лесно чупливи. Тя се дължи на дисбаланс между процесите на косто образуване и косторазрушаване, които са обичаини физилогични процеси,но с възрастта разрушаването надхвърля образуването и това води до дегенерация на костната система. Т.е бихме казали,че до известна степен остеопорозата е естествен процес свързан с остаряването,но това съвсем не значи,че отключването и задълбочаването й не зависи от редица фактори,като:

  1. ниво на физическа активност – в природата формата следва функцията следователно натоварването на

костите и мускулите ги прави по-здрави и издръжливи на стрес. Много хора водят застоял начин на живот, които има катастрофални последствия върху здравето им и въпреки всичко се оправдават с думите ”старост нерадост”

  1. хранене – липсата на разнообразно и балансирано хранене,особено на храни богати на калции, магнезии, вит К и вит Д значително увеличава риска от остеопороза и/или задълбочаване на симптомите й.

  2. наднормено тегло- много храна не означава достатъчно хранителни вещества, напротив излишните килограми имат негативен ефект върху всички физиологични системи и е сред водещите рискови фактори на всички най-често срещани и опасни заболявания ( сърдечно-съдови, ендокринни, мускуло-скелетни и тн.)

  3. хормонален дисбаланс- в този случай жените са по-застрашени от мъжете особено в периода на мено-пауза, когато нивата на естрогените драстично намаляват и това засилва процеса на косторазрушаване.

  4. вредни пороци и др. – пушенето, алкохолът и излагането на токсични замърсители ( най-често при някои професии) са доказано вредни за организма и влияят негативно върху качеството на костната плътност и много други.

В какво се изразяват симптомите :

osteoporosis
  1. болки в ставите, костите и мускулите

  2. намаляване на ръста и изкривяване на гръбначния стълб

  3. прегърбена стойка

  4. чести фрактури/счупвания при съвсем леки травми

Много хора живеят с остеопороза без дори да подозират за съществуването й, защото симптомите се проявяват при значително задълбочаване на заболяването. Именно затова превенцията и ранната диагностика са от изключителна важност.

Диагнозата се прави чрез ренгенография и специално изследване на костната плътност. Добра идея е всички жени над 50 годишна възраст да посещават профилактични прегледи.

Превенция и лечение – развитието на заболяването може значително да бъде забавено, чрез следните профилактични мерки:

– Балансирано хранене и редовна консумация на храни богати на калции и Вит. Д – месо и млечни продукти, яйца, зелени  зеленчуци, ядки


– Контролиране на теглото – за мъжете максимум 19% телесни мазнини, жени максимум 24%. Можете да намерите лесни инструкции за изчисляване на % телесни мазнини и съвети за отслабване на посовения линк: http://yogaizdrave.com/2014/05/19/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

– Хранителни добавки Са и Вит Д – Препоръчват се когато диагнозата вече е факт, с профилактична цел при хора над 50 години и в случаи, когато е трудно да се набавят чрез хранене.

– Редовен спорт – минимум 4 пъти седмично ( кардио и силови тренировки). Можете да научите подробности за това как да спортувате здравословно на: http://yogaizdrave.com/2012/11/10/%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/

На картинката е показана програма за заздравяване на всички основни мускулни групи. Препоръчителни повторения за всяко упражнение са 3 серии по 7-15 повторения.


Много полезни са спортове като плуване и чести разходки след природата.


– Избягване на вредни навици като консумиране на алкохол и цигари, тъй като сериозно нарушават физиологичния баланс и стимулират намаляването на костната плътност.

Добре е да знаете,че превенцията е най-доброто лечение и никога не е късно да започнете да живеете здравословно.

Ако имате въпроси или се нуждаете от индивидулана програма, не се колебайте да се свържете с нас на: yogaizdrave@yahoo.com или 0898 268789

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page