top of page
  • елена кемилева

Йога и/или Спорт?




Много хора подхождат към йога с недоверие и я смятат за прекалено бавна, лесна и ексцентрична. Други са с идеята, че йога изисква феноменална гъвкавост и без да могат да се завържат на възел няма как да извлекат някаква полза. Много учители ще потвърдят това като ви кажат,че йога определено не е спорт, а наука за духовна реализация. Защо тогава йога присъства в почти всеки спа, уелнес, спорт и фитнес център? Какво кара толкова хора да я използват като фитнес метод? Бих казала, че всички са прави и едновременно грешат в оценката си. Йога не е просто спорт, тя е цялостна наука за живота. От една страна тя е средство за поддържане на добро физическо и психическо здраве, а от друга е метод за интелектулано и духовно развитие. На кратко тя е средство за постигане на баланс между тялото, ума и емоциите, така че човек да живее щастливо в хармония със заобикалящият го свят. От това и от цялото многообразие на различни видове физика, интелект и емоциналност сред хората произлизат различните видове йога. Има такива насочени главно към духовно развитие чрез медитация ( при тях наистина основно се седи 🙂 – Бхакти йога, Сахаджа йога, Кунделини йога тн. и други, които представляват система от упражнения за развитие на тялото и ума, които са жизненоважна основа на по-задърбочено духовно развитие.

Такива са Хата Йога, Аштанга, Виняса йога и много други съвременни модификации (Power Yoga, Hot Yoga, Akro Yoga и др). Смятам да обърна внимание на втората група, която и  съдържа отговора на въпроса, може ли да използвате йога като спорт и средство за трениране на общофизичеки и спортспецифични качества? За да отговорим първо трябва да изясним:

Какво е спорта и какив качества изисква?

 В Европейската харта на спорта е дадено следното определение: спорт е „всяка форма на физическа дейност, която чрез организирано или неорганизирано участие има за цел изразяването или подобряването на физическата и психическата годност, развиването на социални отношения или постигането на спортни резултати на всички нива“. Редовната физическа активност е един от водещите компоненти на здравословния начин на живот. Независимо от вида и нивото на практикуване, всеки спорт изисква общо-физически качества, спорт специфични качества и спорт-специфични умения. С повишаване на нивото и интензивноста на тренировките, етествено и изискванията към тялото и ума нарастват. Честотата и интензивноста на тренировките зависи от индивидуланите особености, възможности и насоченост на всеки.

Като физиотерапевт, най-общо бих разделила спортистите на 4 групи:

– Анти- спортисти: хора които мразят да спортуват и считат физическата активност за досадна и мъчителна. Тази група е най-склонна към развиване на различни заболявания и мускуло-скелетни проблеми. Ако имат здравословен проблем, който изисква двигателна активност, те ще спортуват докато се оправят и после ще се върнат към обичайният си застоял начин на живот.

– Уикенд спортисти: Хора които съзнават ползите от редовният спорт, но нямат време или мотивация да се организират за тренировка повече от 1-2 пъти седмично. Те са в малко по-добра физическа форма от предишната група, но при тях риска е повече от спортни травми заради липса на общо физически качества.  

– Про-аматьори: Хора непрофесионалисти, които тренират с висока честота и интензивност един или повече спортове (3-7 дни седмично).Те се движат защото обичат и съзнателно искат да тренират определени физически и психически качества. При тях риска е най-вече от травма заради неправилно съставена програма или спортен режим, както и спортни травми.

– Професионални спортисти: За тях спорта е хоби, професия и начин на живот. Те тренират постоянно, понякога по 12-14 пъти седмично. Професионалната им кариера зависи от спортната им форма,затова и отделят огромно внимание на всеки елемент от спортният им режим – тренировки, хранене, възстановяване, психо-тренинг и др.

Научете повече за необходимоста от двигателна ативност, за спорта като средство за предпазване от заболяваня и за методите за избягване или възстановяване след травми на следните линкове:

– Движение за здраве : http://yogaizdrave.com/2012/11/10/движение-за-здраве/ – Петте елемена на доброто здраве: http://yogaizdrave.com/2012/11/09/петте-елемента-на-здравето/ – Предпазване от спортн травми:  http://yogaizdrave.com/2012/09/16/превенция-от-спортни-травми /

Какво тогава е йога?

box chshop

Йога представлява  система от упражнения за усъвършенстване на тялото, ума и постигане на емоционален баланс с цел поддържане на добро здраве и хармония с вътрешната и външната среда. На кратко тя е средство да бъдете по-здрави, спокойни, балансирани, концентрирани, ефикасни и ефективни. Хубавото е, че йога съдържа огромно многообразие от практики за хора с различна възраст, физическа форма, мислене и емоционалност. Йога има следните ползи за вашето здраве:

Хата йога тренира физически качества като:

– Общо-физически качества: Издръжливост ; Сила; Гъвкавост; Координация

– Подобрява капацитета на дробовете и насищането на кръвта с кислород

– Подобрява,поддържа и балансира функцията на всички физиологични системи в човешкото тяло – невна, сърдечно-съдова, ендокринна, мскуло-скелетна и др.

– Подобрява нервомукулният контрол  ( връзката между тялото и ума)

Подобрява и тренира ценни психически качества като:

– Концентрация

– Силна воля и психическа издръжливост

– Възприемчивост и способност за заучаване

– Вяра в собствените си възможности

– Добра памет

– Позитивно мислене

– Дисциплина и самоконтрол

– Спокоен ум

– Отдаденост на сегашния момент

Йога като спорт

От двете дефниции се оказва, че йога и спорта имат едно и също определение и това е съвсем нормално, защото йога е древна наука, която преди хиляди години е осъзнала, необходимоста тялото, ума и духа да се развиват заедно. Трудно е да се стремиш към интелектуално и духовно развитие без добро физическо и психическо здраве. Така възникват и първите йога упражнения насочени към поддържане на здраво и гъвкаво тяло, спокоен и концентриран ум, баланс и устойчивост на стрес. Бих казала,че тези упражния са поставили основата на съвременния спорт. След дългогодишно разделяне те се срещат отново за да подпомагат човешкото развитие. Йога и спорта не се изключват, а взаймно се допълват.  Йога като спорт има следните преимущества:


С йога може да се занимава всеки- възрастни хора, хора със здравословни проблеми, деца, бременни и всички четири групи хора практикуващи или не даден спорт. Хата йога е особено подходяща за първите 2 групи спортисти защото има интересна философия, тренира постоянство и отдаденост, така че човек по-лесно си изгражда навик да практикува. Освен това съдържа голямо многообразие от упражнения, така че да се изберат максимално кратки, лесни и ефективни модификации за всякакъв тип структура и физическа форма. Програмите балансират силови и релаксиращи упражнения, така че йога не уморява, а помага да се чувствате по-свежи и енерични. Не изисква специална екипировка и позволява да се практикува в къщи, което пести време и пари. Чрез практични съвети позволява човек да осъзнае необходимоста да се грижи за всеки от петте елемента необходими за поддържане на добро физическо и психическо здраве (правилна физическа активност, дишане, хранене, релаксация и спокоен и концентрирн ум). Що се отнася за останалите 2 групи, които и главно подхождат скептично към ефекта на йога като тренировъчен метод, мога само да кажа – ‘’Ако не сте опитате, не знаете какво изпускате’’. Важно е обаче да оцелите правилният вид йога, преподавател и ниво. През последните години популярноста на йога достигна грандиозни размери. Тя се преподава във всевъзможни модификации почти във всеки фитнес център, спа и уелнес, ползва се като метод за подобряване на физическата форма и психо-емоционални качества от всякакви спортове – гимнастика, атлетика, сноуборд, сърф, катерене, тенис, дори борба и бразилско жиужитсу. Всички тези спортове изискват комплексни качества и умения, а йога е идеален метод за тренирането им. Препоръчвам активните спортисти да започнат с Хата йога и постепенно да преминат към Аштанга, Виняса и други по-силови модификации. За тях ще е полезно да усвоят разлчни упражнения за подобряване на концентрацията, нервно-мускулният контрол и координацията, дихателни упражнения и техники за медитация. Кунделини йога е много силно средство за развиване на ценни психически и духовни качества. Методи от йога се използват във спортната физиотерапия, спортната психология и при разработането на програми за професионални спортисти. Йога помага на спортистите да постигнат спокойствие и концентрация на ума и пълен контрол над тялото и мислите, дори в стресови моменти, така че да развият максималният си капацитет и топ форма и представяне, когато е необходимо. Така йога е чудесно средство да допълните или заместите друг вид спорт, в зависимост от индивидуланите ви цели и потребности.

Ако искате да подобрите физическата си форма чрез йога или имате въпроси, можете да ни пишете на yogaizdrave@yahoo.com

Текст: Елена Кемилева

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page