top of page
  • елена кемилева

Йога за двама


Сита и Рама символизират идеалните съпрузи и брака, като път към духовно усъвършенстване. Всяка индийска сватба символизира съюзът между тях.


Най-висшата форма на съюз ( йога) между двама души е бракът. В Индия на връзката между двама души се гледа като на символ на божествената любов, съюз на противоположностите в природата, като акт на сътворението.  Според  официалната си  дефиниция любовта е  състояние в което щастието на друг човек е жизнено важно за твоето лично щастие. За да сме щастливи и завършени личности в отношенията си с другите първо трябва да сме наясно със себе си, с това, какво точно искаме и способни ли сме истински да подкрепяме и обичаме някой друг. Тук е и мястото на йога в нашия живот.  Интимните, семейните, професионалните взаимоотношения са прекрасна възможност за Карма йога (Прилагане на йогистките морални ценности в живота).  Йога в действие, е  да работиш всеотдайно, да обичаш и да се грижиш безусловно, да бъдеш толерантен, грижовен и отверен за нуждите на другия; да даваш най-доброто от себе си без очакване за награда; да оценяваш момента.

Йога гледа на брака като възвишена духовна връзка, в която двама души са избрали да се учат и развиват заедно.  Тя е изпитание на личностните им качества и средство за тяхното развитие. Семейните консултации присъстват от скоро в западните общества, но Източните култури следват дългогодишна традиция в развиването и следването на препоръки за хармонизиране на семейните/любовните взаймоотношения. Най-известният наръчник за успех в  любовта е Кама Сутра. Кама сутра означава ‘’Уроците на Кама ‘’( бог Кама е еквивалент на римският бог Ерос) . Интересното е че въпреки голямата си популярност само  1/5 от цялата книга е посветена на сексуални пози. Тя е по-скоро анализ на взаимоотношенията между мъжът и жената. Тя дава съвети за това, как жената да се грижи за домакинството и нуждите на съпруга й, как да доставя удоволствия и да поддържа ‘искрата’ в любовтта . Кама Сутра представя секса като божествен съюз, а брака като възможност за личностно усъвършенстване чрез служба на другия.

Бихте казали, че за тази игра са нужни двама и сте напълно прави. Именно затова Йога би имала много по-благоприятен ефект върху семейният живот, ако е споделяна и практикувана и от двамата партнъори.

Практикувана по двойки, йога е по-увлекателна, забавна и полезна за задълбочаване на семейните взаимоотношения. Тя може значително да обогати емоционалната, физическата и духовната връзка между двама души.

За да подкрепим теорията с практика ви представям две лесни упражнение, коитото може да опитате с близък човек:

Първото упражнение е много подходящо за въведение в съвместната ви йога практика. То произлиза от Хата йога и цели да засили духовната връзка между двама души и да покаже,че любовта може да съществува без негативно обвързване и ограничаване на личното пространство на другия.

  1. Застанете срещу партнъора си, на около 60см един от друг и затворете очи. Това разтояние е достатъчно за да осещате присъствието на другият и да държите ръце си, без да се изморявате и същевременно да изградите усещане за личното си пространство.

  2. Наместете се удобно и хванете ръцете на партнъора си. Опитайте се да усетите присъствието му, да почувствате излъчването му, да усетите енергията протичаща през хванатите ви ръце.

  3. Почувствайте тежеста на тялото върху земята, почувствайте как стъпалата ви страстват със земята и стават едно. (Земята символизира стабилността в човешките взаимоотношения)

  4. Почувствайте как енергията тече от Земята, през краката, към ръцете и главата ви, как заздравява, стабилизира връзката ви.

  5. Около 5 минутки са достатъчни за тази въвеждащата концентрация

Следващото упражнение цели да подобри баланса в семейните отношения. Позата се нарича войн и в случая изразява различни позииции или мнения между партнъорите, които често са повод за неразбирателства.

  1. Застанете един зад друг и заемете поза Войн (виж картинката)

  2. нека  партъор 1 ( този от задната страна) постави ръцете си под тези на партнъор 2 така че поема тежеста им. В същото време Партнъор 2 не трябва да се отпуска напълно и да отежнява тежеста върху Партнъор 1. Така ръцете на двамата партнъори образуват енергийна верига.

  3. Задръжте позата докато се уморите и после сменете местата си.


(Поза Войн)

Приятна практика и ако имате въпроси или искате да задълбочите познанията си за йога-като средство за хармонизиране на взаймоотношенията, моля не се колебайте да ни пишете на yogaizdrave@yahoo.com

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page