top of page
  • елена кемилева

Динамична загрявка за активни спортисти


Загрявката е важна част от всяка тренировка. Нейната цел е да подготви тялото и умът за предспоящия спорт или спорт специфични упражнения. При спортове, които създават посторален и/или мускулен дисбаланс ( дисбаланс в силата, гъвкавоста или координацията на противоположни мускулни групи или неправилен модел на изпълнение), загрявката е средство за компенсация и заема водещо място в програмите за превенция от травми.  Добрата загрявка трябва да съдържа следните компоненти:

  1. Коригиращи упражнения – тези упражнения имат за цел да коригират мускулен и/или постурален дисбаланс и неправилни модели на изпълнение на определени движения.

  2. Упражнения за гъвкавост/ подвижност – тези упражнения известни също като динамичен стречинг,загряват мускулите, като едновременно поддържат подвижността на ставите в пълният им обем на движение, така че да се използват максимално ефективно, с минимален разход на енергия и без травми. Te са доказано по-ефективни от масово използваните упражнения включващи продължително разтягане на мускулите ( статичен стречинг).

  3. Активиращи упражнения – целта е да се ”активират”  мускулите , които са ”пасивни” в избраният спорт. Например при спортове натоварващи повече предните бедрени мускули е важно да се активират и седалищните, които заемат важна функция при стабилизацията на гръбнаният стълб, таза и тазобедрените стави.

Тази загрявка е подходяща за всякакви функционални тренировки и спортове като ски, сноуборд, скейтборд, катерене, баскетбок, волейбол, футбол и много други. Упражненията са подробно обяснени и показани на картинките. Успех и приятна тренировка!

b
hl

Ако имате въпроси или се нуждаете от личен треньор, можете да се свържете с нас на: yogaizdrave@yahoo.com и/или 0898 268789

Текст: Елена Кемилева

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page