елена кемилева

22 окт 20143 мин.

Травми на лакътя – сухожилни увреди (тенис / голф лакът)

Сухожилните увреди ( тендинопатии)  включват различни травматични и възпалителни състояния като тендинит,тендиноза, теносиновит, тендовагинит и др. Те са едни от най-честите проблеми във физиотерапевтичната практика и се свързват предимно с хронична прекомерна употреба и многократно претоварване на сухожилията извън тяхната  способност на понасят стрес, в резултат на което те се възпаляват и това може да доведе до различна степен на структурна и функционална уврежда, от лека болка в областта на сухожилието до сериозна мускулна слабост, остра болка и невъзможност за нормално използване на засегнатия крайник.
 

Предразполагащи фактори

  1. Системно претоварване – спорт и/или работа 

  1. Липса да адекватна почивка и осигуряване на необходимото време за възстановяване

  2. Хронична слабост на мускулите в комбинация с големи изисквания към тях да поемат натоварване

  3. Неергономични условия на работа и спорт (работа с компютър без опора на предмишниците, лоша спортна техника или екипировка)

  4. Стари, неизлекувани травми ( сухожилни увреди, счупвния и др.)

Симптомите могат сериозно да варират спрямо сериозността на травмата

  1. болка в областта на засегнатите сухожилия или в целия мускул/мускулна група

  2. болка само при активни движения, болка само след физически активности, болка в покой или и трите

  3. подуване и одебеляване на възпаленото сухожилие

  4. сериозна мускулна слабост и функционални нарушения

  5. неврологични симптоми като изтръпване,иглички, слабост в ръката и пръстите

Диагностика

  1. Ортопедичен преглед – тест за сила и еластичност  на засегнатите мускули и сухожилия,преглед чрез палпация/натиск

  2. Консултация със физиотерапевт – ортопедични тестове и функционални изследвания

  3. Рентгенография  – при по-сериозни случаи се препоръчва рентгенография, за да се изключат усложнения като калцификации на сухожилията

Лечение

Почивка – тъй като водещия механизъм на травмата е претоварване, логично най-доброто лечение е избягване или драстично

Ортеза и/или кинезио тейпинг – помагат за намаляване на натоварването върху засегнатите тъкани и подпомагат функцията в различните етапи на лечението

Нестероидни  и стероидни противовъзпалителни средства – кремове и/или таблетки, инжекции

кремове – http://www.bb-team.org/articles/3425_gelove-pri-kontuzii

таблетки – мовалис,ибупрофен, арника, афламил ( не се препоръчва да ги взимате повече от 5-7 дни)

Стероидни инжекции – прилагат се при усложнени случаи,когато възпалението не се повлиява от други терапевтични средства,  и продължава повече от месец. те са с бързо действие,но крият опасности от сериозни странични ефекти като втвърдяване на сухожилията и разкъсвания, увреда на бъбреците и др. Затова и не се препоръчват повече от 2 инжекции в период от мин.6месеца

Физиотерапия

– Лазер, ултразвук, ТЕНС. Въпреки че тези методи понякога дават добри клинични резултати и са широко използвани, научните проучванията са скептични относно ефективността им, особено когато се използват самостоятелно, а не в комбинация с други терапевтични средства ( масажи и упражнения)

Масажи – така наречените ”фрикционни” и точкови масажи, напречно на възпалените влакна дават отлични резултати за намаляване на възпалението и стимулиране на възстановяването на увредените сухожилия. За засегнатите мускули се препоръчват класически (с противовъзпалителни кремове) и спортен масаж.

–  Криотерапия – терапията с лед, охлаждащи кремове или компреси на засегнатите сухожилия помага за намаляването на
 

 
възпалението

Упражнения – упражненията за разтягане и заздравяване на засегнатите сухожилия заемат водещо място в рехабилитацията. В момента най-ефективния метод за лечение е чрез упражнения с ексцентрични контракции на засегнатите мускули и сухожилия, при които се постига разтягане на мускула,чрез прилагане на малки тежести, така се стимулира изграждането на нови и по-здрави колагенови влакна и се подобрява структурата и здравината на засегнатите тъканите. Този метод е особено ефективен при хронични случаи. Отделно се прилагат класически стретчинг упражнения за подобряване на обема на движение в засегнатите стави, подобряване на кръвообръщението и еластичността на тъканите. След острия и подостър етап на възпалението се прилагат силови упражнения за да се подобри капацитета на натоварване на засегнатите тъкани и да се избегнат повторни травми.

Ако имате въпроси или се нуждаете от терапия можете да се свържете с нас на 0898 268789 или yogaizdrave@yahoo.com

Текст: Елена Кемилева

    470
    0