елена кемилева

9 ное 20123 мин.

Петте елемента на здравето

Правилна физическа активност– асаните имат 2 аспекта, от една страна имат ефект върху физическото тяло като тренират качества като сила, издръжливост, гъвкавост, баланс, балансират хормоните в тялото, засилват имунната система и други. От друга страна влияят на енергийния баланс, като балансират енергийте в чакрите (енергийните церове в човешкото тяло), разширяват умствените и духовните способности, успокояват ума и създават необходимата база за по-задълбочено духовно усъвършенстване.

Правилно дишане– интересното е, че на санскрит (езикът на който са написани повечето древни текстове за йога) има една и съща дума за дъх/дишане и жизнена енергия и това е прана. В йога дихателните упражнения се наричат пранаяма, което означава едновременно контрол над дишането и жизнената енергия. Пранаямите също имат 2 аспекта. От една страна влияят на физическото тяло като подобряват капацитета на дробовете, насищат кръвта с кислород, подобряват обмяната на веществата, балансират кръвното налягане и от друга страна успокояват ума и са чудесно средство за баласиране на емоциите и мислите.

Правилна релаксация– напоследък постоянно се говори за димиката и стреса на ежедневието и наисина виждаме, че голяма част от хората са забравили способноста си да почиват пълноценно ( физически и психически) и това рефлектира чрез появата на редица физчески, психически и емоционални проблеми. Когато тялото и умът постоянно се пренатоварват, техните естествени способности за работа намалят. Съвременият начин на живот е раздалечил хората от природата. Много хора дори са забравили, че почивката и релаксацията са най-естествения начин за презареждане с енергия. Дори когато се опитва да почива, съвремения човек изразходва много физическа и умствена енергия. Той не знае как да се освободи от напрежението. Да почиваш съвсем не значи да мързелуваш, а по-скоро да бъдеш ефективен в изразходването на физическа и психическа енергия, тоест да се балансират работата на тялото и ума. Хората изразходват енергия като държат мускулите си в непрестанна готовност за работа, вместо реално да я и извършват.  В йога има редица техники за постигане на баланс между движение и покой и постигане на дълбока релаксация, чрез която се обновява нервната система и се постига дълбоко усещане за вътрешен мир.

Правилно хранене– Йогите казват, че ние сме това което ядем и са напълно прави. Освен че е отговорна за правилното функциониране на нашето физическо тяло, храната има въздействие и върху ума. Затова е добре да се набляга на естествени, непреработени храни и да се изключат стимуланти кафе, алкохол и наркотици. Йога препоръчва лакто-вегетарианската диета. Тя включва чисти, прости и натурални храни, които са лесно смилаеми и полезни за здравето. Простите ястия улесняват храносмилането и усвояването на храната. Препоръчват се непреработени храни – плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови култури. Целта на храненето е да ни снабдява с жизнена енергия, затова най-добрият хранителен режим на човекът е проста диета от естествени и пресни/сезонни храни.

Позитивно мислене и медитация – Ние се превръщаме в това, в което мислим, затова е необходимо да се стараем да поддържаме позитивни и креативни мисли, тъй като това ще допринесе за нашата жизненост,здраве, и спокоен ум. Чрез редовно практикуване на медитация, ние се научаваме да контролираме ума. Контролът върху ума спира мислите, довежда до състояние на дълбок покой и блаженство. Има два начина за концентриране на ума. Външно – върху някакъв обект или вътрешно върху „Аза”. В повечето случаи ние умеем да фокусираме ума си върху външни обекти, но не умеем да го фокусираме навътре в себе си. Когато умът е напълно концентриран, времето минава незабелязано, като че не съществува. Когато умът е фокусиран, няма време. Времето, пространството и всички външни преживявания са сътворени от ума. За да постигнем състояние на постоянно щастие и абсолютен мир, трябва първо да знаем как да успокоим ума. В Йога има много предмедитативни практики като йога нидра, антар мауна и др. при които се учим постепенно как да отдръпнем сетивата и да насочим ума навътре към себе си. С практиката ума постепенно свиква да се концентрира и се изчиства от натрупаните самскари (негативни кармични преживяваня), и става по-спокоен и устойчив, а ние се чувстваме по-умиротворени и щастливи.

Ако искате да знаете повече, затова как да хармонизирате  тези 5 елемента и да живеете по-здравословно, ще се радваме да се свържете с нас на yogaidrave@yahoo.com или тел 0898268789 .

Текст: Елена Кемилева

    30
    0