top of page
  • елена кемилева

On the road? Съвети за леко и безболезнено пътуване


Airplane+Passengers

Обездвижването по време на дълъг път е причина за поредица неприятни симптоми като болка и схващане в мускулите и ставите, оттичане на стъпалата,главоболие, затрудняване на храносмилането и/или др. Добрата новина е,че можете да си ги спестите само с няколко прости упражнения, които раздвижват ставите, разтягат мускулите и подобряват кръвообръщението.  Ако шофирате правете кратки паузи за раздвижване поне през два,три часа. Известно е,че почивката подобрява концентрацията и намалява риска от инциденти.


airplane+stretches
  1.  Раздвижете последователно всички стави – наблегнете на врата, раменете,гърба и глезените. Поне 5 повторения във всички посоки.

  2. Повечето упражнения могат да се изпълняват в седнало положение.

  3. По време на упражненията е нормално да чувствате леко напрежение и разтягане,но не бива да допускате остра болка

  4. Ставайте и се разхождайте поне 5 минути на всеки 2-3 часа..

  5. Ако страдате от главоболие е полезно да си правите масаж на главата и врата, тъй като много често главоболието се дължи  на обездвижване и намаляване на кръвообръшението и достъпа на кислород до мозъка.

  6. Не забравяйте да пиете течности (безалкохолни!!), най-добре вода, защото дехидратацията допринася за схващнето на мускулите, главоболието, загубата на концентрация и забавянето на реакциите.

  7. Пазете се от изстиване

Приятно и безопасно пътуване!

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page