top of page
  • елена кемилева

Kокс артроза/износване на тазобедрената става – превенция, диагностика и лечение


Коксартроза е дегенеративно заболяване, което води до различна степен на увреда и унищожаване  на ставния хрущал, конкретно на тазобедрената става. Тя може да бъде едностранна или двустранна. Най-честата причина за коксартроза сред младите е вродената дисплазия на тазобедрената става или други струкурни несъответствия, като скъсен крак, гръбнчно изкривяване и тн.  Освен вродени аномалии причини могат да бъдат и прекарани, възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, остеоартрит, разтройство в кръвообращението на бедрената глава, след счупвания, изкълчвания, нарушен метаболизъм, многократно повтарящи се спортни травми и др. Въпреки многобройните причини в основата на коксартрозата стои съотношението между натоварване на ставата и капацитетът на хрущяла да издържи тези натоварвания.


Износването на ставните хрущяли е и естествен процес при хората  над 60-годишна възраст и представлява 40% от случаите на остеоартрит на тазобедрената става. Освен възрастта и вродени анатомични нарушения рискови фактори са: наднормено тегло, хормонални и метаболитни смущения като диабет и остеопороза, неадекватни тренировъчни методи (вдигане на големи тежести, агресивно разтягане с цел увеличаване на обема на движение, напр. спортна, художествена гимнастика и балет), многократно повтарящи се удари в зоната на ставата ( футболни вратари, падане от високо при различни спортове- кънки, скейтборд и др.)

Най-честите симптоми са : (интензитета и броят им варират спрямо степента на ставна увреда)


12631-AR-Hip-Pain-Replacement

– Механична болка обикновено в зоната на слабините, седалището или дори в коляното. Болката обикновено се увеличава при     продължително ходене или стоене в изправена позиция. – Скованост, особен сутрин и нарушен обем на движение, придружени от накуцване, болка и нарушена функция – неспособност за нормално движение, ходене по стълби, пазаруване и носене на леки товари, спорт и тн.

Диагнозата се поставя чрез рентгенография на двете бедра и някои ортопедични мануални тестове. Тя има две цели: търсене (или потвърждение, ако вече е известен) на тазобедрена дисплазия и търсене на радиологично признаци на коксартроза: • намаляване на височината на пространството между ставните повърхности (стесняване на ставната цепка); • компресия на частта на костта под хрущяла незабавно разширяване; • костелив шпори на костен хрущял кръстовището на (остеофити).

Лечението бива два вида: консервативно и оперативно, като и в двата случая се препоръчва физиотерапия с цел  максимално подобрение на функцията на ставата и изолиране на рисковите фактори за да се избегнат усложнения, допълнителна увреда и забавяне на възстановяването след операцията. Същото важи и в случаите когато целта е превенция особено при по-възрасните пациенти, които са по-изложени на рискови фактори като мускулен дисбаланс, слабост в мускулите, лоша физическа форма, различни предразполагащи заболявания и тн.

Консервативно лечение

Намаляване на болката и възпалението: 

– Нестероидни и стероидни противовъзпалителни средства – таблетки и кремове с цел болкоуспокояване и намаляване на дразненето и възпалението на съседните тъкани ( ставна капсула, мускули, сухожилия и тн.). Моят съвет е да не се злоупотребява с употребата им, тъй като не са безвредни, пазете ги за случаи когато симптомите се обострят и наблягайте на други средства като упражнения за разтягане, масажи, билкови кремове, лед и др.  При по-сериозни случаи се прибягва до употребата на кортикостероидни инжекции, които въпреки бързия си болкоуспокояващ ефект имат поредица негативни странични ефекти и често са с краткотраен ефект, затова бих препоръчала да се избягват или да се използват рядко и еднократно ( една-две инжекции). Казвам го специално защото в България най-често прилаганото лечение от повечето ортопеди е именно дългосрочно лечение с такива инжекции.

– Хранителни добавки с глюкозамин, хондроитин, хиелоронова киселина и msm са известни с това,че подобряват храненето на запазения ставен хрущял, подобряват качествата на ставната течност, помагат за намаляване на възпалението и респективно облекчават симптомите, въпреки че не лекуват износения ставен хрущял.На пазара е пълно с различни модификации , но бих препоръчала продукти,които съдържат всички описани съставки и са в такава концентрация, че не е нужно да се приемат повече от 2 месеца.

– Масажи за намаляване на болката и подобряване на еластичността и кръвообръщението на засегнатите тъкани. Ако не можете да си позволите масажи при терапевт,а те рядко се поемат от здравните ви осигуровки можете да си правите самомасажи с фоум ролър, тенис топка или електрически масажор.

Поддържане и подобряване на функцията на ставата: 


Програма с упражнения състояща се от кардио-аеробни натоварвания с цел подобряване на общата физическа форма (минимум 30-40 мин. 3-4 пъти седмично), силови упражнения за подобряване на тонуса и здравината на мускулите стабилизиращи ставата и упражнения за обем на движение с цел подобряване на подвижността, стимулиране на кръвообръщението и намаляване на схващането, сковаността и болката в ставата. 

9309

Тъй като е много важно да се изберат упражнения, които не увеличават компресията в ставата се препоръчват модификации в така наречената ”отворена кинетична верига”, т.е без или малко съпротивление на опората – плуване и водна гимнастика, каране на колело/велоаргометър, крос тренажор, ходене на фитнес пътека, упражнения на батут, упражнения с определени фитнес уреди щадящи ставите като ластични ленти и/или само с тежестта на собственото тяло, упражнения в легнало положение и тн.


Упражненията показани на картинката се правят в следната последователност: първо упражненията на сила (strengthening) – 3-4 серии х 10-15 повторения, като разбира се се съобразяват с индивидуалните възможности и симптоми на пациента. След тях за стимулиране на възстановяването се правят тези за гъвкавост ( stretching), като се правят 2-3 повторения с 10-20 сек. задържане.


Когато симптомите са обострени се препоръчва да си почивка и  леки упражнения за подобряване на кръвообръщениет и намаляване на болката:  10 повторения от тези за подвижност и 2-3 повторения разтягане с 10-20 сек. задържане, например следните или такива със свободно полюшване на крайника с цел отдалечаване на ставните повърхности и облекчаване на напрежението и болката.

ASM_1110_028b


Намаляване натоварването върху ставата: 

– Намаляване на излишното тегло с цел намаляване на натоварването върху увредения ставен хрущал. Това става чрез балансиран хранителен режим и програма с упражнения .

– Използване на ортези като бастун, патерица и омекотяващи стелки (Running обувки с дебели подметки). При по-интензивни и продължителни натоварвания придвижването може да се извършва с помощта на бастун, който се носи от отсрещната страна на засегнатата става, за да се намали натоварването върху болното бедро.

– Да се  избягва носенето на тежки товари, ходене по неравен терен и продължително стоене и всякакви други дейности увеличаващи болката в ставата.

Оперативно лечение

Операцията се състой в замяна на увредената става с нова. Добре е да имате предвид,че изкуствените стави имат срок на годност,

зависещ от интензивността на употреба, но около 15 години и никога нямат качествата на естествени, т.е операция се препоръчва само в крайни случаи при които конвенционалното лечение вече не е ефективно и пациента страда от силна болка, ограничена подвижност и нарушена функционална дееспособност. Лечението се разделя на предоперативен, оперативен и след оперативен период, като идеята е преди операцията да се постигне максимално подобрение в силата, гъвкавостта на мускулите стабилизиращи ставата и пациента да се подготви за всички следващи стъпки и упражнения, които предстоят след операцията, за да се осигури максимално бързо и ефективно възстановяване, без излишни страдания и  усложнения.

Ако имате въпроси или се нуждаете от програма съобразена с индивидуалните ви особености, не се колебайте да се свържете с нас на: yogaizdrave@yahoo.com или 0898 268789

Текст: Елена Кемилева

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page