top of page
 • елена кемилева

Хранителна интолерантност- непоносимост към хистамин, лактоза, фруктоза и глутен


balanced-diet

Правилното хранене е един от петте елемента на доброто здраве. Науката за храненето се развива динамично благодарение на въвеждането на повече научно обосновани методи в съзаването на правилен хранителен режим. Оказва се обаче, че правилен е относително понятие по отношение на индивидуланите особености и потребности на всеки човек. От научните проучвания следва извода,че няма универсална истина за това колко и какви храни трябва да се консумират. Всеки организъм е уникален и има различна поносимост и потребност от хранителни вещества за да си набавя енергия и да се поддържа в добро здраве. Напоследък много се говори за непоносимост към различни храни, съдържащи лактоза, фруктоза, хистамин, глутен, хранителни добавки и ”подобрители” и други. Като водеща причина е посочена липсата на определени ензими, отговорни за разграждането на различните вещества в храната, която консумираме.

     Ензимите са белтъчни вещества, които подпомагат ускоряването на биохимичните реакции в организма. Известни са около 4000 вида ензими, като само около 1000 вида са изучени. Тяхното достатъчно количество и съответно много добро функциониране осигурява пълноценното здраве на човека.  Всеки един ензим има специфично действие. Те се произвеждат основно в панкреаса, черния дроб. Храносмилателни ензими: Те се секретират в организма от устната кухина до червата, панкреаса. Участват в разграждането на приетата храна до попадането й в кръвта, след преминаване през чревната стена. Намаляването на ензимите в организма води до признаци на различни заболявания. Храносмилателните ензими се влияят от:

 1. високо градусова термична обработка на храната- над 70 градуса нямат дейност, под 10 градуса- също;

 2. горещо сушене или консервиране на храната;  употребата на оцветители, консерванти, ароматозатори;

 3. производството на храносмилателни ензими намалява с около 40% при хората над 70 години;

 4. недостатъчно и бързо стъвкване на храната.

Значение имат: инфекции, прием на медикаменти, добавки, полуфабрикати и т. н. Точните причини за непоносимостите към хранителни продукти все още не са напълно ясни. Те водят до нарушаване функционирането на чревната флора. Много често хранителната непоносимост не се диагностицира лесно и бързо, защото изявените оплаквания приличат, наподобяват на такива при алергии или синдром на раздразненото черво. Ензимите могат да се набавят с храната по няколко начина: прием на сурови храни- плодове, зеленчуци;  правилно съчетаване на храните;  ензимни добавки.

     В случай на интолерантност, алергенните храни трябва да се изключат от храненето, за да не се стига то метаболитни хранителни разстройства. Счита се, че около 45% от хората в света могат да развият хранителна НЕТОЛЕРАНТНОСТ. Затова Вега тестът трябва да се извършва задължително от лекар, защото оценката на резултатите могат да ни насочат към съществуване и на НЕПОНОСИМОСТ към някои от тези храни. В такива случаи на пациентите могат да се направят допълнителни изследваиня, с които може да се установи: има ли такава хранителна Непоносимост, каква е, към кой вид се отнася, кои от тестваните храни насочват към това. Резултатите от тези изследвания ще определят и лечението, ако това се налага. Установява се, че хората, които имат проблеми с разграждането и усвояването на някои храни в червата се увеличават. Все по- разпространени стават Хранителните Непоносимости. Непоносимостта към храните Не е алергия, защото не се включва имунната система в реакцията на организма към съответнния хранителен продукт, а непоносимостите се развиват най- вече в червата.

Най- честите непоносимости към храни са:

 1. Непоносимостта към Хистамин засяга от 1% до 3% от европейците.

 2. Непоносимост към Лактоза /млечна захар/- средно между 10 до 30% от хората в Европа имат такава непоносимост.

 3. Непоносимост към малабсорбция на Фруктоза/ плодова захар/- средно имат между 5% до 7% от европейците.

 4. Непоносимостта към Глутен обхваща около 1% от хората.

ХИСТАМИНОВА НЕПОНОСИМОСТ

     Хистаминът е биогенен амин, който се съдържа при хората, животните, растенията, бактериите. В човешкия организъм хистаминът основно играе роля на вещество-посредник, участващо в защитната реакция срещу антителата и алергичните реакции. Регулира функциите и на други органи и системи. Трябва да се знае още, че Хистаминът се съдържа и в много хранителни продукти. Хистаминът се разгражда в тънките черва от ензима ДиАминоОксидаза/ ДАО/ и така не навлиза в кръвта. Той не се разрушава при термична обработка или замразяване. Хистаминът, който се произвежда в организма и този, който се съдържа и приемаме с хранителните продукти, имат еднакъв механизъм на действие. Причини: Вродена или придобита хранителна непоносимост към хистамина. Дължи се на недостиг на ензима ДиАминоОксидаза/ ДАО/, който разгражда съдържащия се в храните хистамин. Когато този ензим не присъства в достатъчно количество в тънките черва или е с намалена активност, се развиват признаците на хистаминова Непоносимост. Освен в червата, ДАО се съдържа в черен дроб, бъбреци, бели кръвни клетки. Малките количества на ензима ДАО не са достатъчни за разграждане на приетия с храната хистамин и той попада в кръвообръщението. Този ензим може да се подтисне от медикаменти- някои сънотворни, болкоуспокояващи, антибиотици, против хипертония, кашлица.

РЕАКЦИИТЕ към съдържащите хистамин храни са индивидуални и могат да бъдат: диарии, коремни болки, газове, разстройство с колики, умора, световъртеж, главоболие и мигрена, сърбеж, обриви, червени петна по лицето, уртикария, хрема, оток по клепачите, болки по ставите, безсъние, ниско кръвно налягане. Такива симптоми трудно се свързват от хората с приетите хранителни продукти- те много често приличат на алергия, но тук не участва имунната система. Алергологичните тестове са отрицателни. Оплакавнията не настъпват веднага след приемане на храните, а след един или повече часове/ за разлика от бързите алергични реакции/. Хранителни продукти, съдържащи

ХИСТАМИН:

 1. Храни, съдържащи повече белтъчини, с повече обработка, отлежали храни.

 2. Пушени меса, колбаси, бекон, сланина, наденица; Продукти с дълъг процес на зреене или отлежаване; = Пушени, пържени, панирани, мариновани, консервирани риби. Морски дарове, рибни сосове; Сирена, ементал, гауда, рокфор, синьо сирене; Продукти, съдържащи мая- някои тестени изделия, теста, хляб; = Алкохолни напитки- червено вино, шампанско, някои от белите вина, бира; Кисело зеле, различните туршии; = Зеленчуци- домати, спанак, гъби, патладжани, грах, зеленчукови полуфабрикати;

 3. Плодове- ягоди, грейпфурт, мандарини, сини сливи, манго, киви;  Кетчуп, майонеза, доматен сос, винен и балсамов оцет;

 4. Храни, наречени хистаминолибератори, т. е. те не съдържат големи количества на хистамин, но активно участват в освобождаването на съдържащия се хистамин в организма и водят до подобни реакции. Това са : шоколад, някои ядки, ананас;

Хистаминът варира в един и същи хранителен продукт, затова такива продукти не се понасят еднакво добре от организма, а предизвиканите симптоми могат да бъдат разнообразни и неспецифични.

БЕДНИ НА ХИСТАМИН ХРАНИ

 1. Пресни меса, птици, риби, яйца;

 2. Пресни млечни продукти- кисело мляко, пресни сирена;

 3. Ориз, спагети, картофи- без пържене, консерванти/ например чипс/;

 4.  Зърнени храни;

 5. Зеленчуци- броколи, салати, карфиол, краставици, чесън, моркови, тиквички, тиква, червено цвекло, царевица, червени чушки, аспержи, репички и т. н.

 6. Плодове- ябълки, череши, пъпеши, нектарини, праскови, лимони, боровинки, касис, и т. н.

 7. Растителни мазнини;

 8. Подправки, билки;

 9. Вода.

 10. Кафе- умерени количества.

ДИАГНОЗАТА може да се уточни с: 1. Кръвен тест D –HIT, при който се измерва активността на ензима ДАО. 2. Употреба на бедна на хистамин хранителна диета. Лечението включва: 1. Диета, включваща бедни на хистамин храни. Проведеният Вега тест дава възможност тази диета да бъде индивидуална, което повишава значително нейния ефект за по- дълъг период. 2. Прием на ДАОЗИН, диетична хранителна добавка, която подпомага работата на съдържащия се в организма ензим ДАО. Тя води до балансиране съдържанието на хистамин в организма. Капсулите се приемат преди храна.

ЛАКТОЗАНА НЕПОНОСИМОСТ

Най- честата хранителна Непоносимост. Причини: 1. Вродена липса на ензима Лактаза, който разгражда Лактозата/ естествената млечна захар в продуктите/. 2. Намалена активност на ензима. Лактозната непоносимост е нарушено усвояването на млечната захар, което води до непоносимост кам храните, които я съдържат. Това се дължи на липсата или намалената активност на ензима Лактаза. Така Лактазата не може да разгради Лактозата до по- лесно усвояемите глюкоза и галактоза. Неразградената Лактоза попада директно в дебелото черво и води до признаците на непоносимост. Около 60% от хората с лактозна непоносимост страдат от т. н. синдром на раздразненото черво. РЕАКЦИЯ на организма- болки, подуване на корема, спазми, газове, диарии, загуба на тегло, лесна уморяемост, намалена концентрация, обриви, депресии, Оплакванията започват след хранене, след няколко часа или на другия ден.

Храни, съдържащи Лактоза: Мляко и млечни продукти, сирена, сметана, сладолед. Шоколад, крема сирене, масло- тук има по- малко лактоза. Лактоза има в: колбаси, пици, готови супи, бульони, месни продукти, сладкарски изделия, кексове, хляб, готови сосове, пудунги, хранителни добавки/ внимание при диетите/, в различни лекарства.

ДИАГНОЗА:

 1. Диета, изключваща употребата на храни, съдържащи лактоза. Проведеният Вега тест дава възможност тази диета да бъде индивидуална, което повишава значително нейния ефект за по- дълъг период.

 2. Н2- дихателен тест, извършва се в клиника.

ЛЕЧЕНИЕТО включва:

 1. Диета, изключваща млякото- без лактозно мляко и млечни продукти.

 2.  Употребата на млечни продукти с по- ниско съдържание на лактоза- извара, козе и овче сирене, пармезан, чедър, сирене тофу, соево мляко.

 3.  Облекчаване на симптомите с лактозни препарати.

 4.  Заместително ензимно лечение- Lactaid, ензим, който разгражда лактзата до глукоза и галактоза. Капсулите се приемат преди ядене.

 5. Препоръки: Да се четат етикетите- да не съдържат сухо мляко, сухо вещество. Да се приемат пробиотици. Да се увеличи приемът на калций- с внимание тези препарати да не включват лактоза, добавки.

ФРУКТОЗНА НЕПОНОСИМОСТ

Прчини за развитието: Най- често се дължи на малабсорбация на фруктозата- това е нарушено усвояване на фруктозата. Дължи се на дефект на транспортния, пренасящия белтък ГЛУТ- 5 през чревната стена. По- рядко причината е наследствена. Фруктоза съдържат: Плодовете, зеленчуците, диетични кексове, бисквити, газирани напитки, продукти за диабетици, шоколади, конфитюри без захар и т.н.

РЕАКЦИЯ на организма- симптомите настъпват след 1 до 3 часа. Образуване на газове, болезнени колики, разстройство/ воднисти изпражнения/, куркане на червата, подуване на корема, болки, запек. Още- мигрена, болки в крайниците, хронични коремни болки, промени в менструалния цикъл, раздразнителност. При пациенти с фруктозна непоносимост често има депересии. Това се обяснява с установените ниски нива на фолиева киселина, което е известно, че води до депресия. Характерно е и намаляването на микроелемента Цинк.

ДИАГНОЗА:

 1. Диета, изключваща за месец и половина храни и напитки, съдържащи плодова захар. Проведеният Вега тест дава възможност тази диета да бъде индивидуална, което повишава значително нейния ефект за по- дълъг период.

 2. Н2- дихателен тест, извършва се в клиника.

ЛЕЧЕНИЕТО включва:

 1.  Изключване на храни и напитки, съдържащи фруктоза.

 2. Прием на фруктозин- хранителна добавка при нарушено усвояване на фруктоза. Съдържа фруктозен ензим ксилоза изомераза /ХІ/- превръща фруктозата в глюкоза. Приемът е непосредствено преди храна. ДА Не се превишава дозата.

Препоръки: ДА НЕ се приемат съдържащи лактобацилус ацидофилус и бифидобактериум- те могат да увеличат симптомите. Да се осигури прием на хранителни добавки с фолиева киселина, цинк. Храната да бъде бедна на фруктоза.

ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ

Глутен- белтък, който се съдържа в житните растения- пшеница, ечемик, ръж, овес. Причина: При 95% от хората с глутенова непоносимост причината е генетично нарушение на лигавица на тънките черва. Наследствено автоимунно заболяване. Необходими са два фактора- гени, с които си роден и прием на храни, които съдържат глутен. Увеличава се броят на възрастните, които развиват непоносимост към глутена и над 60 години. Не е ясно защо организмът губи поносимостта си към глутена. Оказва се, че непоносимоста към глутена може да се развие на всяка възраст.

ДИАГНОЗАТА е: 1. Кръвен тест- кръвни антитела. 2. Биопсия на тънки черва- ако антителата са положителни. Предизвиква оплаквания на храносмилателния тракт- спазми, диария, намаляване на телесното тегло, забавяне на растежа при децата. Атипични симптоми- болки в ставите, нисък хемоглобин, мигрена, депресия, хронична умора, ранна остеопороза. ХРАНИ съдържащи глутен: пшеница, булгур, бяло брашно, грахам, пълнозърнесто брашно, овес, ечемик, ръж, лимец. Глутен съдържат още: грис, кускус, зърнени закуски, пшеничен зародиш, бакплувер, царевични пръчици, нишисте, соев сос, кремове, консерви, кетчуп, горчица, боза, бира, сосове, марципани, колбаси, готови кюфтета, оцветители на бонбони, хранителни добавки, алкохоли, хидролизиран растителен белтък, натурални и изкуствени ароматизатори, овкусители. Скрит глутен може да има в: сладолед, замразени плодове и зеленчуци, доматена паста, продукти с оцет, пигментация за морски продукти, готови опаковани смеси, бързо разтворимо кафе, мая, подправки, витамини. ЛЕЧЕНИЕ: Само диета без глутен. Препоръка: Да се намалят мазнините. ПОДХОДЯЩИ Храни: Млечни продукти, яйца, прясно и кисело мляко, соя, царевица, ориз.

Източници:

142 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page