top of page
 • елена кемилева

Първа помощ в планината


archie-ski

Ако вие или ваш приятел претърпи инцидент е добре да знаете следните неща:

 1. Въпреки че указването на първа помощ е работа на екипа за спешна медицинска помощ или планинската спасителна служба, понякога обстоятелствата не позволяват своевременната им намеса. Тогава справянето с проблема остава във вашите ръце. Затова е важно да сте добре подготвени какво да правите с най-честите травми : счупвания, разстежения и скъсване на връзки и сухожилия, дислокации на стави, кръвоизливи, мозъчни сътресения , гръбначно мозъчни травми и др. За целта е най-добре да се запишете се на курс за първа помощ, такива се организират от БЧК. Ако вече сте изкарали курс трябва често да опреснявате знанията и практическите си умения, за да сте сигурни,че ще реагирате бързо и адекватно във стресова ситуация.

 2. ›Носете си аптечка : превръзка, левкопласт, бинт,

термоодеало, ръкавици

 1. ›Запишете в телефона си номера на Планинската Спасителна Служба ( pss.bg). Добре е телефона ви да не е с изчерпана батерия!

›В случай на инцидент:

 1. Запазете спокойствие!! Паниката само ви пречи да взимате бързи и адекватни решения

 2. уверете се,че вие и пострадалия сте в безопасност от повторен инцидент- обезопасете района

 3. Анализирайте ситуацията:

 4.   локация- трябва да знаете максимално точно къде се намирате за да обясните на спасителния екип или да планирате придвижването си до най-близката помощ

 5. състояние на пострадалите – какви и колко сериозни са травмите? В съзнание ли е пострадалия, адекватен ли е, способен ли е да движи травмирания крайник. Ако се съмнявате за гръбначна или мозъчна травма е изключително важно пострадалия да не мърда.

 6. Позвънете на ПСС и максимално кратко, точно и ясно им обяснете ситуацията.  

 7. Погрижете се за пострадалитеслед като сте извикали медицинска помощ. Това не важи за ситуации, в които оказването на първа помощ максималко бързо е жизненоважно (отсъствие на дишане или пулс, задушаване, обилно кръвотечение, гърчове и др.)

 8. Най-важните стъпки могат лесно да се обобщят чрез съкращението RICER:

 9. Rest/ Покой: Инструктирайте пострадалия да не движи 

травмирания крайник

 1. Ice/Лед: ледът помага за намаляване на болката и оттока. Поне в планианта през зимата има тонове сняг

 2. Compression/ Стягане: Обездвижете пострадалия крайник в безболезнена позиция с бинт, стягаща превръзка или импрожизирана шина

 3. Elevation/ Повдигане: Поддържането на крайника повдигнат намялява подуването и подпомага изчистването на отпадните продукти от травмираните тъкани.

 4. Referal/ Консултация със специалист: след инцидента е важно да се обърнете към ортопед или физиотерапевт за точна диагноза и помощ с възстановяването. Добре е да знаете,че стари, неизлекувани травми са предпоставка за нови, така че не отлагайте лечението. Препоръчително е да се насочите към някоя от големите и специализирани болници в София. Ако пострадалия е претърпял травма на главата и страда от силно главоболие, световъртеж, загуба на концентрация или съзнание, изтръпване или липса на чуствителност в крайниците е жизненоважно да минете на скенер или ЯМР за изключване на мозъчен кръвоизлив, фрактура на черепа, гръбначно-мозъчна травма и тн.

Понякога не можете да разчитате на ПСС и тогава се налага да добавите и едно Т- транспортиране на пострадалия. Ако прекарвате много време в планината и практикувате екстремни спортове е полезно да изкарате курс за планинско спасяване или поне да четете повечко за това. Не забравяйте,че превенцията е по-добра от всяко лечение, но и че трябва да сте максималко подготвени и адаптивни във всякакви ситуации. Наслаждавайте се на планината и ако можем да сме ви полезни със съвет за лечение или превенция на спортни травми, не се колебайте да ни пишете на : yogaizdrave@yahoo.com

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page