top of page
 • елена кемилева

Полезни съвети срещу болки в коленете


Pain-in-the-Knee

Болките в коленете най-често са причинени или от травматични инциденти или от дегенеративни процеси в ставата (износване на ставните хрущяли). Под  травматични инциденти имам впредвид счупвания, разтежения, разкъсвания на връзки и сухожилия, мускулни претоварвания, скъсване или отлепяне на менискус/и и др. Прогнозите за лечението им зависят от сериозноста на травмата, засегнатите тъкани и индивидуалните особености на пациента.

Тук ще се спра върху предпазването и средствата за лечение при наличието на дегенеративни процеси в ставата, които са причина за болки и функционални проблеми сред голям брой хора, от активни спортисти  до хора водещи заседнал начин на живот.


19506_5238_5

Ставните хрущяли, покриват крайщата на костите и оформят ставните им повърхности. За коленете това са ставите между бедрената кост (femur) и пищялната кост(tibia) и ставата между бедрената кост и капачката (patella). Ставните хрущяли могат да се сравнят с амортисъорите, те са гъвкави на натиск и целта им е да поемат натоварването, така че при движение да няма триене и нараняване на костите. Можете да се досетите,че на колкото повече стрес ги подлагате, те толкова по-бързо се изтъркват.  Някои от най-честите фактори за увреда на ставните хрущяли са или структурни или функционални. Структурни са например гръбначни изкривявания, плоски стъпала, ”извъртяни’ навън или навътре бедра и пищяли, разлика в дължината на краката и много др. Те предизвикват мускулен дисбаланс и неравномерно разпределение на тежеста върху ставните повърхности и ускоряват дегенеративните процеси. Другите фактори са  функционални, като неергономичност на работа и спорт ( спортове като тичане, скачане, вдигане на тежести, скейтбор, сноуборд, ски и много др. значително натоварват коленете).

Нараняването на ставният хрущял предизвиква отделянето на отпадни продукти в ставната течност,  възпаление на  съновиалната мембрана и околните тъкани (ставни капсули, мускули и други). Това води до влошаване качествата на ставната  течност, увеличаване на триенето между ставните повърхности и предизвиква симптоми като : болка, подуване, щракане или ‘’хрупане’’ в ставата, блокиране, слабост и нарушена подвижност.


Osteoarthritis

Прогнозите за лечението зависят от степента на увреда и индивиуалните особености на пациента. Лошата новина е,че заради липсата на кръвоснабдяване ставните хрущяли не могат да се възстановяват. Хубавата е,че хрущялите не са инервирани и сами по себе си не болят. Болките са по-скоро в резултат на описаните съпътстващи симптоми, които обаче могат да бъдат овладяни, така че човек да може да извършва нормално и безболезнено  дейностите в ежедневието си и дори да спортува.  Лечението е насочено най-вече към забавяне на дегенеративните процеси и намаляване на симптомите.

Препоръки за превенция и лечение:

 1. Избягване натоварвания и движения предизвикващи компресия и триене;

 2. Взимане на мерки за намаляване действието на структурните фактори ;

 3. Трениране мускулите стабилизиращи колянната става;

 4. Подобряване гъвкавоста на мускулите с цел поддържане на баланса между мускулните групи около ставата;

 5.  Мерки за намаляване на болката и възпалението, подобряване на кръвообръщението, почисване на ставнат течност и подпомагане храненето на ставните хрущяли.

Препоръки:

 1. Упражнения за сила, гъвкавост и координация/ проприоцепция на мускулите стабилизиращи ставата

 2. Избягвайте упражнения, които предизвикват натиск по дължината на костите и увеличават компресията в ставата –  скачане, тичане, степер, клякане в максимален обем на движение и други подобни

 3. Избягвайте позиции на максимално згъване или разгъване на ставата ( крайният обем на движение предизвиква най-голяма компресия и триене в ставата)

 4. При големи натоварвния ползвайте неопренови наколенки или

тейпинг , за да намалите натоварването върху ставата и засегнатите тъкани

 1. При ходене в планината или пресечен терен ползвайте щеки – ако ги ползвате правилно, те намаляват натоварването в/у ставите ви с 30/40%

 2. След натоварване прилагайте торбичка с лед за 10/15 мин.

 3. Ако коляното се възпали и болките се усилят намалете физическите натоварвания и ползвайте противовъзпалителни кремове или таблетки  (нестероидни противовъзпалителни средсва)

 4. Хранителни добавки с хондроитин, глукозамин и хиелоронова

киселина, подобряване на храненето на ставния хрущял, имат противовъзпалителен ефект и забавят дегенеративните процеси. Ако спортувате активно, използвайте отвърдени марки за хранителни добавки,  като Now и Animal и не забравяйте,че превенцията е по-добра от всяко лечение.


imagesg

Аkо имате въпроси или имате нужда от професионален съвет, не се колебайте да ни пишете на yogaizdrave@yahoo.com

Текст: Център за Йога и Здраве

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page