top of page
  • елена кемилева

Йога- наука за живота


Динамиката на съвременния живот изисква множество качества, знания и умения, за да можем да се адаптираме и да живеем пъноценно в сложно организираната система на заобикалящия ни свят. Изглежда, че въпреки големите си постижения хората все по-рядко се чувстват спокойни и щастливи, обичат работата си, оценяват хубавите неща в живота си, живеят отговорно спрямо себе си и природата или са отворени за нови знания и възможности.  Напоследък срещам все повече хора   попаднали в екзистенциална криза и главоблъскащи се с въпроси като : ”Какво искам?”, ”Каква е ролята ми на този свят?”, ”Защо обществото налага определени правила, аз не ги чувствам като свои?”, ”Защо сърцето ми казва едно, а умът друго?”, ”Защо чувствам безпокойство, тревога и страх, когато нещата не вървят по план?”, ”Защо се чувствам длъжен да играя роли, за да оправдавам чужди очаквания?”’,  ”Защо нямам воля да променя нещата, които не харесвам в себе си и живота си?”,  ”Защо е толкова трудно да променя навиците си и да живея здравословно?”; ”Защо много пъти разбирам проблема, но нямам воля и мотивация да го реша?”. Тъй като тялото и умът са неизменно свързани, психическото напрежение често е причина за физически и емоционални проблеми, объркване, тревога, тъга, гняв, прекалена критичност към себе си и околните  и цялостно неудовлетворение от живота. Най-достъпните, но и за съжаление неефективни средства за намиране на отговорите или просто игнорирнето на въпросите са разнообразните видове наркотици, алкохол, антидепресанти, неконтролираното хранене, шофиране с несъобразено високи скорости, шопинг терапията и впускането в празни социални контакти и инициативи. Източникът на проблема, според мен се корени в това, че темата ”Как да бъдем щастливи” отсъства от програмата в училище, а и в повечето случаи учителите  не знаят повече от учениците си. Така в съвременното общество се оформя нуждата от наука, чийто предмет е изучаването на човек като комплексно цяло от тяло, ум и душа и връзката му с обкръжаващата го среда. Хубавата новина е ,че тази  ”наука за живота” съществува отдавна и се казва Йога! J

Йога е известна като сложна система от упражнения за усъвършенстване на тялото и личността, но от задълбочените философски съчинения и от комерсиалните уроци, повечето хора остават с впечатлението, че тя е старомодна отживелица, отдалечена и неприложима в обикновения живот…

Искам да ви представя йога като полезна и лесно приложима в ежедневието практика, която дава възможност да разчупите представите си за света, да се отървете от предрасъдъци и негативни мисли и да развивате качества като здраве, сила, интелект, спокоен ум, воля, концеднтрация, гъвкавост и адаптивност. Или, накратко казано да сте по-здрави и по-щастливи .

Йога буквално означава, сливане, съюз на индивидуалното с универсалното съзнание или връзката на човек с божествената му природа. Произтича от древната тантристка традиция разпространена в Индия и почти навсякъде по света преди около 10 000 годии. Тези традиции днес са застъпени в ученията на будизма, хиндуизма, суфизма, шаманизма, дори в дъновизма в България и много други. Йога присъства в почти всички системи за опознаване и усъвършенстване на тялото и ума, включително напоследък много популярните енергийни и пречистващи терапии; има широко приложение в медицината, лечението и превенцията на редица заболявания; използва се като фитнес метод самостоятелно и допълващ редица спортове; йога теория и практика участват в приложната психология, психоанализата, философията, поведенческите терапии и др.

Ако приемем, че  Бог е силата движеща живота и тази жизнена енергия е във всичко и навсякъде, от практична гледна точка, този съюз се изразява в балансиране и хармонизиране на човек със заобикалящия го свят. Човек и природата се разглеждат като комплексна система от взаимно обвързани и зависими компоненти и балансираното им развитие е от жизнена важност за хармоничното им съществуване. Това в повечето източни философии се изразява в хармонизирането на противоположностите присъстващи във всички апекти на живота. Тази концепция е популярна със символите на Ин и Янг, известни в йога, като паруша и пракрити, пасивност и динамика, тъмнина и светлина, мъжкото и женското начало, топло и студено и много други. Например, в човешкия организъм те се изразяват чрез физиологичните функции в тялото, – например, баланса между симпатиковия и парасимпатиковия дял на нервната система контролиращи функцията на жлезите с вътрешна секреция, които пък отговарят за производството на хормони, а те респектино контролират почти всички физиологични процеси в тялотокато скоростта на метаболизма, имунната защита, кръвното налягане, усвояването на хранителните вещества и много други. Този принцип е основополагащ за източната медицина ( китайска традиционна медицина, Аюрведа (традиционна индийска медицина) и др.), където болестите се разглеждат като енергиен дисбаланс между Ин и Янг, причинени от неправилно отношение към тялото, негативни емоции, вредни навици или неспособност на тялото да се адаптира към промените в заобикалящата го среда.

Йога има много направления и модификации, но следната мисъл много добре описва причината за това :   ”Йога е като дърветата в гората, има много различни видове, със всевъзможни разклонения и листенца, но целта на всички е една – да достигнат светлината”.  Разнообразието сред хората, във физическо, психическо,  емоционално и духовно отношение изисква различни подходи и методи за постигане на една обща цел – развитие на личноста, чрез хармонизиране и балансиране на тялото, умът и душата или по друг начин казано ”умът, сърцето и ръцете”. Най-популярният и достъпен вид йога е Хата йога.

Тя разглежда интелекта, емоциите и действията, като трите действащи сили на тялото. За да е здраво тялото те трябва да са в равновесие. За да сме щастливи и завършени личности в отношенията си с другите първо трябва да сме наясно със себе си, с това какво точно искаме и способни ли сме истински да подкрепяме и обичаме някой друг. Тук е и мястото на йога в нашия живот. Йогите казват, че доброто здраве ( физическо, психическо и емоционално), зависи от хармонизирането на 5 елемента: правилна физическа активност, дишане, хранене, пълноценна почивка и спокоен ум. Хата йога представлява система от упражнения за балансиране на всеки от елементите. Тя обединява съвети за храненето, дихателни упражнения (пранаяма), физически упражнения (асани), различни видове медитация, ралаксация (йога нидра), пречистващи практики (крия). Те балансират функциите на всички физиологични системи в тялото и осигуряват добро физическо и емоционално здраве като база необходима за пълноцено интелектулно и духовно развитие. Практиките трябва да бъдат съобразени с идивидуалните възможности и особености на всеки. Що се отнася до трудната задача да се хармонизират ума и чувствата, Йога казва : ”Мислите пораждат чувства, чувствата провокират действия, действията създават навици, а навиците определят живота ни”-това поставя контрола над мислите и тренировките на ума на ключово място в практикуването на йога. Тъй като средностатистическият човек не е отшелник, живеещ в отдалечена планинска пещера, този баланс изисква хармонизиране на отношенията с другите и околната среда. Затова изключително важно място в йога заемат и моралните принципи и ограничения, които общо казано, включват ценностите и качествата, които трябва да бъдат развивани и слабостите и недостатъците, които трябва да бъдат осъзнати и превъзмогнати в отношението ни към себе си, другите и околната среда.  Това йогите наричат Карма йога или Йога в действие. Тя е интегриране на йогистките морални ценности и практики в ежедневието. Човешките взаимоотношения  (интимни, семейните, професионални, приятелски) са прекрасна възможност за Карма йога. Йога в действие, е  да работиш и да обичаш безусловно, да бъдеш толерантен и отворен към нуждите на другите, да даваш най-доброто от себе си без очакване за награда, да оценяваш момента, да бъдеш гъвкав и адаптивен в променящият се свят. Когато мислите, чувствата и действията са в синхрон с универсалните закони във Вселената, успехът е гарантиран и усилията винаги са възнаградени. Най-известният от тези закони е законът на Кармата – закон за причината и следствието или просто казано ‘’Каквото посееш, това ще пожънеш’’, ‘’Каквото повикало, такова се обадило’’ . Опознавайки себе си човек се учи да уважава различията на другите и да гледа на тях като на не по-малко комплексни, интересни и красиви личности.

С йога може да се занимава всеки, независимо от пол, възраст, религиозна принадлежност и физическа култура. Необходимо е само много желание и постоянство. Тя тренира качества като сила, издръжливост, гъвкавост, баланс и кординация, а те са основните компоненти на доброто физическо състояние и отлично средство за превенция на травми. Затова йога е част от тренировъчния план на балерини, гимнастички, плувци, сноубордисти, скиори, кънкъори, сърфисти, катерачи и много други спортисти. Йога е и ефективен метод за намаляване на теглото, създаване на здравословен режим на хранене и физическа активност. Тя е идеално средство за успокояване на ума и ‘’личностно превъзпитание’’- да промените себе си в положителна посока, да се откажете от вредни навици, да превъзмогнете мъчителни емоционални състояния, да постигнете целите си и като цяло да намерите отговори на вълнуващите ви екзистенциялни въпроси.

Ако имате въпроси или бихте искали да се занимавате с йога, ще се радвам да ми пишете на yogaizdrave@yahoo.com.

Текст: Елена Кемилева

0 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page