top of page
  • елена кемилева

Здрав дух и тяло на работното място

Актуализирано: 30.09.2020 г.


Picture-20

‘’European Foundation for the Improvement of

Living and Working Conditions, 2011’’

  1.  Създаването на повече и по-добри работни места е една от важните цели на ЕС,това е и главната цел на Европейската фондация за подобряване качеството на живот и условия на работа, създадена през 2007 година European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, 2007)

  2.  Мускуло-скелетни заболявания причинени от практикуването на определени професии са патологични изменения на различни анатомични структури, като мускули, стави, сухожилия, връзки, нерви или проблеми с оросяването, причинени главно от изпълнението на конкретна работа или индиректно от средата в която се изпълнява професията. Симптомите варират от дискомфорт и болка до сериозни функционални нарушения и инвалидност.

  3. Такива заболявания нарушават нормалното протичане на работния процес и могат да доведат до намалена продуктивност, отсъствие от работа или продължителна нетрудоспособност.

  4.  Европейската Агенция за Здраве и безопастни условия на труд ( European Agency for Safety and Health at Work) разработи програми за превантивни мерки, рехабилитация и реинтеграция на работници вече страдащи от такива заболявания. Проведени са системни научни проучвания с цел да се предвидят възможностите за намаляване на муслуло-скекетните заболявания сред работниците и подобряван условията на труд.

Резултатите показват, че:

  1. Естествената активност поддържа тялото в добра форма, но стереотпите на съвременния живот имат особено вредно влияние върху тъканите. Обездвижвашата седяща работа намалява клетъчната обмяна и кръвообръщението и повишава риска от заболявания. Часовете прекарани пред бюрото с наведена напред глава и превит кръст скъсяват лигаментите в основата на черепа, така че опитът да се изправите причинява болка. Лошата стойка също причинява излишно напрежение в кръста, хълбоците и така води до болки и скованост.

  2. Патологични изменения и болка във врата, ръцете, гърба и кръста на най-честите заболявания при хората работещи в офис.

  3. Взимането на мерки за увеличаване ергономичността при работа намалява риска от мускуло-скелетни заболявания

  4. Редовната физическа активност, препоръчително 2/3 пъти седмично, значително намалява риска от мускуло-скелетни заболявания и води до цялостно подобрениена физическото и психическо здраве

  5. Епидемиоложките проучвания показват, че фактори като застоелия начин нa живот, излишните килограми и липсата на добра физическа форма значително увеличават риска от заболявания и намалява ефективността при работа.

Програмата

Вземайки за пример и водени от:

– Водещите стандарти за качество на живот и работа в света;

– Европейската кампания за увеличаване удовлетворението от работата и  стимулиране на работната мотивация;

– Желанието ни в България да се създаде привлекателна работна среда, „отговорна” за здравето и стимулираща ефективността на служителите.

решихме да създадем програма, подобна на тези прилагани в Западна Европа, целяща да потдържа работещите в офис хора здрави, жизнени и продуктивни.

Като физио/кинезитерапевти, ние вяваме, че за всички често срещани оплаквания профилактиката е по-добра от лечението, затова и чрез програмата целим да стимулираме хората да помислят за здравето си преди то да се е влошило.

В програмата може да се включи всеки, не е нужно специално облекло или уреди, а просто желание за по-здравословен и пълноценен живот.

В комплекса са включени упражнения, които влияят на всички части на тялото, разтягат и тонизират мускулите и ставите, гръбначния стълб и цялата костна система, стимулират оросяването и потдържа мускулите здрави, а ума спокоен и концентриран.

Цели на програмата:

– Стимулиране на физическото и психическото и емоционалното здраве

– Превенция на мускулоскекетните заболявания преди да са се появили първите симптоми

– Превенция на повторни заболявания

– Pехабилитация и предотвратяване на допълнителни усложнения

Използвани техники:

• Класически упражнения и стретчинг използвани във фитнес програми и във Спортната  рехабилитация

• Упражнения базирани на практиката на Йога и Тай Чи за подобряване гъвкавостта

и здравината на оновни мускулни групи, отговорни за стабилноста на ставите, опорно-двигателния апарат и правилната стойка.

• Ергономични съвети за работа в офис: как да се седи правилно при работа с компютър, упражнения за разтягане и отпускане на мускулите

• Техники за релаксация, преодоляване на стреса и стимулиране на позитивното мислене и концетрацията и мотивацията за работа

– упражнения за релаксация използвани в практиката на йога и медитация

Автор: Елена Кемилева

5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page