top of page
  • елена кемилева

Движение за здраве

Актуализирано: 25.09.2020 г.


  1. Редовните упражнения имат благопириятен ефект върху всички физиологични системи и са средство за превенция на редица заблявания : Диабет, сърдечно съдови заболявания, остеопороза, хормонални нарушения, храносмилални проблеми, затлъстяване, дори депресия.

  2. Подобрява обмяната на веществата и кръвообръщението и подобрява функцията на всички важни органи в човешкото тяло

  3. Физическите упражненията  са средство за превенция и лечение на редица травми и заболявания на мускуло-скелетната система

  4. Тренира полезни физически качества, като сила, издръжливост, гъвкавост, баланс и координация

  5. Подобрява концентрацията и има положителен психоемоционален ефект, като стиулира отделянето на ендорфини (хормоните на щастието)

Пирамидата на физическата активност представя лесни и достъпни препоръки за движение, съобразени с общото ви физическо състояние.


Ако водите застоял начин на живот, започнете да увеличавате упражненията от първото ниво на пирамидата: Ходете повече пеша, вземете си домашен любимец, който да разхождате редовно, или той  вас, паркирайте колата си на разстояние от работа за да може да походите ; изберете стълбите вместо да хващате асансъора; опитайте се прекарвате свободното си време спортувайки.

Ако се движите нередовно, тоест правите някой от нещата описани в основата на пирамидата, но не спортувате нищо конкретно, трябва да наблегнете на дейностите от средата на пирамидата, т.е кардио упражнения като ходене, трекинг в ланината, плуване, каране на колело, кънки , тичане, баскетбол и футбол, тенис и други и задължително изберете, като допълнение някакви упражнения за подобряване на общата ви физическа форма, например йога и пилатес, тай чи, упражения с гирички, фитнес топка и др.

Ако спортувате редовно, можете да избирате упражнения от всички нива на пирамидата, практикувайте различни спортове, които ви развиват комплексно и опитвайте нови неща по възможност на открито сред природата, за да се възползвате от предимствата на чистия въздух.

Ако имате въпроси или се нуждаете от професионален съвет за това как да съставите спортния си режим според индивидуланите си особености и възможности, моля пишете ни на sportsphysiocenter@yahoo.com или позвънете на 0898268789

Текст: Елена Кемилева

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page