top of page
  • елена кемилева

Възстановяване след физическо натоварване


След тренировка или друго физическо натоварване можете да отпуснете напрежението в мускулите и да подпомогнете възстановяването си с упражнения за разтягане, горещ душ, сауна и масаж..най-добре комбинация от всички 🙂 Добре е да знаете,че почивката си остава задължителна. Претоварването и липсата на достатъчно време за възстановяване са основна причина за травми сред спортистите. Ако тренирате активно е препоръчително да взимате хранителни добавки като мултивитамини, магнезий и калций, амино киселини, протеини и др. защото са важни за работата на мускулите и възстановяването им.   Недостигът на тези вещества се изразява в слабост,болка и скованост в мускулите и ставите.

Един от най-ефективните методи за релаксация и възстановяване на мускулите са упражненията за разтягане. Те подобряват гъвкавоста и кръвообръщението  и премахват болката и умората.  Предлагаме ви следните варианти:

Важно!

  1. Издишвайте при влизане и вдишвайте при излизане от позата. Докато задържате дишайте нормално.

  2. Съобразявайте движенията със собствените си възможности и нужди. При разтягането е нормално да усещате лека болка и напрежение в муслулите,но не трябва да има силна ,остра болка, иначе рискувате да се травмирате.

  3. Можете да наблегнете на мускулите най-активно участващи във вашия спорт,но е по-добре да разтегнете всички основни мускулни групи за добро кръвообръщение и предпазване от заболявания и травми.


1. Поздрав към слънцето е идеален вариант и за загрявка и разгрявка на всякакви спортове. Когато го ползвате за разпускане след тренировка задържайте позите поне 20-30секунди. Направете 1/2 повторения. Съчетавайте движенията с дишане (има подробни инструкции на картинката).

След тях можете да се разтегнете самостоятелно мускулите на краката, гърба и ръцете със следните упражнения:


   Задържайте всяка поза    20-30 секунди.Нормално е да усещате леко напрежение в мускулите при разтягане,но не трябва да допускате остра болка.


flexibility-exercises1

Ако имате нужда от съвет или   програма съобразена с индивидуалните ви потребности ние сме на разположение: yogaizdrave@yahoo.com; 0898 268789

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page