top of page
  • елена кемилева

Възстановяване след скъсан менискус (травми на коляното)


Скъсване на менискуса е сред най-честите травми на коляното. Активните спортисти и особено тези, които играят контактни спортове са най-изложени на риск, но може да се случи и на хора от всякаква възраст и ниво на физическа активност.

Анатомия

На кратко менискуса е С-образна хрущялна плочка, разположена между бедрената кост ( фемур) и подбедрицата (тибия) образуващи колянната става. Тъй като тибията е с много плоска повърхност, а фемура е много изпъкнал, целта на менускуса е да оплътнява и стабилизира ставата.

Механизъм на травмата

Разкъсванията на менискуса стават най-често при движения съчетаващи максимално сгъване и ротация на колянната става и много често е в комбинация с увреда на други тъкани, като страничните и кръстни връзки. Най-често при спортове като футбол, баскетбол, ски, катерене и др. При възрастните разкъсванията най-често се причиняват от дегенеративни промени в хрущялната тъкан и в тези случаи дори рязко ставане от стол може да доведе до травма. Различните разкъсвания се класифицират спрямо формата и включват Bucket Handle (дръжка на кофа), Flap (капак) и Radial (радиални).


Симптоми

Много често, когато менискусът се къса се чува изпукване. Повечето хора могат да стъпват след травмата, но при други коляното ”блокира”. Много спортисти продължават да играят и след травмата, но след  2 до 3 дни, коляното се схваща, подува и функцията се нарушава. .

Най-честите симптоми на менискално разкъсване са:

Болка Скованост и подуване Прещракване или блокиране на коляното Усещане за нестабилност Намален обем на движение

Диагностика

Ако се съмнявате, че менискуса ви е скъсан трябва да потърсите ортопед. За щастие в България има много добри специалисти в тази сфера ( др. Антони Георгиев, др. Максим Загоров и др.). Прегледа се състои в снемане на анамнеза (история) и специални ортопедични тестове, които могат да установят скъсване на менискуса. Обикновено се назначава и Ядрено-магнитен резонанс, особено ако резултатите от физическия преглед са противоречиви или има съмнения за увреда на други тъкани като скъсване на предна кръстна връзка и др.

Лечение

То зависи от  вида на скъсването, неговия размер и местоположение.

Външната една трета от менискуса има богато кръвоснабдяване. Скъсване в тази зона може да зарастне от самосебе си или да бъде зашита чрез операция. Надлъжните разкъсвания често са такива.

При вътрешните две трети от менискуса липсва кръвоснабдяване, затова и разкъсвания в тази зона не заздравяват сами. Тези сложни скъсвания често се случват, когато хрущалът е изтънен. Тъй като парчетата не могат да срастнат те се изрязват. За щастие оперативните методи са така напреднали, че операцията се прави с проста хирургична интервенция, която подсигурява бързо възстановяване.  

Рехабилитацията зависи от вида на скъсването и индивидуалните особености на пациента като възраст, ниво на физическа активност, съпътстващи травми и тн.

При консервативно лечение ( без операция) лечебният протокол е:

  1. Почивка от натоварващи и потенциално травмиращи дейности. Лекарят ви може да препоръча да ходите с патерици.

  2. Лед – компреси с лед или охлаждащи противовъзпалителни кремове с цел обезболяване и намаляване на отока

  3. Компресия чрез стягаща превръзка или ортеза с цел намаляване на отока

  4. Повдигане на крайника с цел подпомагане на спадането на отока, ако има такъв

  5. Упражнения за сила, гъвкавост и координация на мускулите стабилизиращи ставата

  6. Връщане към обичайните дейности от ежедневието и спорт веднага щом симптомите позволяват.

Хирургично лечение

Ако вашите симптоми не се повлияват от лечение или e установено сериозно разкъсване, което може да причини нараняване на ставния хрущял ( артроза и артрит), вашият лекар може да предложи артроскопска хирургия.

Артроскопията е една от най-често използваните хирургични процедури. При нея миниатюрна камера се вкарва през малък разрез. Това осигурява ясен поглед върху вътрешната страна на коляното. Чрез други малки разрези се вкарват инструментите и скъсаният менискус се изрязва или зашива.

При тези случаи рехабилитацията зависи от вида на оперативния метод. При менисектомията (изрязване на скъсаното парченце), пациентът може да започне с терапията буквално на следващия ден и възстновяването е значително по-бързо. Недостатъкът е, че след изрязването на менискуса ставата е по-застрашена от износване на ставния хрущал и артроза, в сравнение със случаите когато менискуса се зашива, но пък възстановяването е значително по-бавно.

Рехабилитация.

След операцията лекарят може да препоръча да се носи шина, особено при случаите на зашит менискус. При тях крайника се фиксира в определени градуси (с помощта на ортеза) и се предписва ходене с патерици.

Насоки за раздвижване по седмици (Пасивен обем на движение на коляното):

1- 2: 0-45° 3: 0-65° 4-5: 90°- 100 6-7: 110°-120 8: 0-135°

Насоки за натоварване на крайника при ходене 1-4 седмици: ходене без натоварване на крайника 5: 25% от пълното натоварване на крайника 6: 50% натоварване 7: 75% натоварване; 8: 100% натоварване

След махането на конците започва рехабилитацията, която се състои в упражнения за въстановяване на пълния обем на движение на ставата и силата на стабилизиращите я мускули. 


xmenisc1_3

В по-голямата си част, рехабилитация може да се извършва у дома, особено в случаите на менисектомия, но понякога се налага и физиотерпия особено с цел раздвижване след имобилизационния период. Възстановяването протича е рамките на около 3 месеца при зашиване на менискуса и около 4 седмици при случаите на менисектомия.

Ако имате въпроси или се нуждаете от рехабилитация можете да се свържете с нас на 0898 26 87 89 или yogaizdrave@yahoo.com

Текст: Елена Кемилева

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commenti


Post: Blog2_Post
bottom of page