top of page
  • елена кемилева

Връщане към природата – Йога на открито


Бъдете в мир със себе си и обкръжаващата ви среда. Отворете се за прекрасните възможности, които природата ви предлага. Наслаждавайте се на лятото! Наслаждавайте се на йога!

Независимо дали сте на море, на планина или просто на разходка в парка, летните месеци ви предоставят чудесна възможност да пренесете заниманията си по йога на открито сред природата. Йога на открито има следните предимства: • Засилва връзката ви със Земята и природата и създава усещането за отдалеченост от проблемите на ежедневието • Създава усещане за свобода и простор • Създава възможност да дишате по-чист и богат на прана (жизнена енергия) въздух • Получавате дневната си доза витамин Д (стимулира отделянето на серотонин и подобрява настроението ) • Предоставя прекрасно озвучаване – звуците на природата • Слънцето загрява, отпуска тялото и го прави по-гъвкаво

Внимание! Въпреки,че идеята е много романтична, йога на открито може да е сериозно предизвикателство. Добре е да знаете следните неща преди да хукнете с йога матрачето си,под мишница , към най-близката полянка:

 Не бързайте! При йога на открито важно е не количеството ,а качеството на асаните които правите. Следвайте ествествените нужди на тялото си, хармонизирайте се с ритъма на , усетете лъчите на слънцето, полъха на вятъра, аромата на растенията, звуците на природата около вас  Контактът със земята може да предизвика неравномерен натиск или дискомфорт, затова се постарайте да изберете максимално равна повърхност, дори това да ви коства по-добрата гледка. Съветът ми е да избягвате асани като стойка на глава, свещ, рало или други пози изискващи равномерно разпределение на тежеста. Практикувани на неравна повърхност могат да създадат напрежение върху гръбначния стълб и травма.  Практикуването на йога върху неравна повърхност усложнява асаните и изисква по-добър баланс;  Страничните шумове могат да попречат на концентрацията ви и да нарушат спокойствието ви. Добра идея е да започвате практиката си с на открито с няколко асани, например Слънчевият поздрав, докато напълно свикнете с заобикалящата ви среда. Оставете дихателните упражнения и медитацията за накрая. Ако е възможно избирайте едно и също място, това ще ви помогне на сетивата ви да свикнат с атмосферата и да не се разсейвате.  Може да се сблъскате с неприятни дразнители като прекалено силно слънце,вятър или буболечки, които лесно могат да нарушат душевното ви спокойствие. Адаптирайте практиката си според усoлвията . Когато е много горещо не правете много динамични и загряващи асани, използвайте охлаждащи дихателни упражнения, практикувайте на сянка, използвайте слънцезащитен крем. Избирайте подходящо време , така че да не ви е нито много топло нито студено. За лятото подходящо време е рано сутрин или късно следобед.

Йогите казват, че дишането е живот, затова и чистият въздух е едно от най-важните предимства на заниманията на открито. Представям ви едно много полезно и основно в йога, дихателно упражнение (пранаяма): Пълно йогистко дишане: Ползи: Насища кръвта с кислород Намалява напрежението в мускулите Подобрява функцията на сърдечно-съдовата, нервната система и храносмилателните органи . Стимулира метаболизма и детоксикацията на организма. Стимулира имунната система, чрез балансиране на ендокринната система Значително намалява емоционалното напрежение и успокоява ума Йогите различават три вида дишане- коремно, ребрено и ключично. Пълното дишане комбинира трите вида. Съчетанието на коремното и ребреното дишане са достатъчни за ефективното вентилиране на белите дробове. Ключечното изисква най-голямо усилие и допринася най-малка полза, затова и не е задължително. Основни правила:

  1. Винаги дишайте през носа

  2. Не обръщайте внимание на отделните фази, а се стремете да правите максимално плавни и дълбоки вдишвания и и

  3. Преди вдишването издишайте напълно .

  4. Концентирайте се изцяло върху дихателния процес

Не се насилвайте, ако усетите замайване прекратете практиката, починете си и когато сте готови опитайте отново

  1. Изпълнение на коремно (долно) дишане. Сяднете на пода в турски седеж (краката са кръстосани) или в Лотос. Трябва главата, шията и гърбът да са изправени. Може и да седнете на стол, да стоите прави или да легнете по гръб на земята. Насочете вниманието си към пъпа. Преди да вдишате, издишайте въздуха от дробовете, като приберете корема навътре (диафрагмата се изкачва нагоре). След това вдишваме бавно през носа, при което коремът се издува. Долната част от белите дробове се изпълват с въздух . Когато отново издишаме, коремът се прибира плътно навътре.

  2. Изпълнение на ребрено (средно) дишане. Насочете вниманието си върху ребрата. При вдишване гръдният кош се разширява,а при издишване се свива. При този вид дишане се изпълва с въздух само средната част на белите дробове, като коремът и раменете остават относително неподвижни.

  3. Изпълнение на ключично (горно) дишане. Насочете вниманието си към ключиците и раменете. След като издишаме, вдишваме бавно през носа, повдигайки ключиците и раменете, като въздухът пълни само върховете на дробовете . При издишване раменете се снишават бавно. Препоръчва се, докато се привикне с горното дишане, да се поставят двете длани върху ключиците, за да може да се следи повдигането и снишаването на ключиците и раменете.

  4. Пълното йогистко дишане: започнете да вдишвате бавно и дълбоко с корема и когато почувствувате, че той не може да се издува повече, разширете гръдния кош (ребрата), за да навлезе още въздух в белите дробове. Когато гръдният кош е максимално разширен, повдигнете ключиците, за да поемете още малко въздух.

Практикувайте редовно! 5-10 минуни на ден са достатъчни, за да почувствате ползите на правилното дишане и да се заредите със здраве, спокойствие и добро лятно настроение.

Ако имате въпроси или се нуждаете от професионален съвет и индивидуална програма, не се колебайте да се свържете с нас: yogaizdrave@yagoo.com/ 0898 268789

Текст: Елена Кемилева

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page