top of page
  • елена кемилева

Важни стъпки при лечението на мускулно-скелетни травми


Под мекотъканни травми разбираме увреда на връзки, мускули и сухожилия, най-често следствие на директен удар, усукване, растежение или системно претоварване. Лечението зависи от много фактори като видът и причините за травмата, индивидуалните особености на пострадалият,но най-общо стъпките могат да бъдат синтезирани просто с акронимите PEACE and LOVE. Звучи несериозно, но следващото описание е обобщение на научно-обосновано проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine (Aприл 2019): https://blogs.bmj.com/bjsm/2019/04/26/soft-tissue-injuries-simply-need-peace-love/ Те дават насоки за всеки от етапите на възстановяване:

Остър период ( 0-4 дни) , Под-остър (5-14 дни), Хроничен (повече от 14 дни) след травмата. PEACE and LOVE очертават рехабилитационният протокол и всички психо-емоционални фактори свързани с възстановяването.

!!! Важно!!!

Ако претърпите инцидент ,при който се съмнявате за счупване или сериозна мекотъканна травма, не чакайте ,а посетете кабинет за спешна медицинска помощ, където да ви прегледа доктор и да се направят всички необходими изследвания (ретгенова снимка, скенер, ехографско изследване, ядрено-магнитен резонс или др.). След като е напълно ясно каква и колко сериозна е травмата, следва да се направи ефективна лечебна програма и именно тук е приловението на принципите PEACE and LOVE

и така..

Protect за обездвижване

Първите 3 дни след травмата са известни като фаза на максимален покой и избягване на болезнени движения. Целта е предотвратяване на допълнителни усложнения. Това важи само за травмираните тъкани и съвсем не означава липса на физическа активност. Най-добрият начин за обездвижване и намаляване на натоварването е чрез ортеза или кинезио тейпинг,в случай на по-леки травни, които не изискват пълен покой. Предимството на ортезите е че могат да се махат временно за упражнения срещу вредните ефекти на обездвижването: мускулна атрофия, лошо кръвоснабдяване, загуба на гъвкавост и подвижност и др. Почивката трябва да бъде сведена до минимум, тъй като продължителната почивка може да компрометира здравината и качеството на тъканите. Затова се препоръчва и максимално бързо връщане към спорт, работа и други дейности от ежедневието.

Elevate за повдигане

Държането на травмираният крайник повдигнат стимулира кръвообръщението, лимфният дренаж и спадането на отока. Въпреки слабите доказателства в подкрепа на използването му, то все още се препоръчва, заради ниското му съотношение риск-полза.

A void anti-inflammatory medications за Избягвайте противовъзпалителните средства

Противовъзпалителните лекарства потенциално могат да бъдат пагубни за дългосрочно заздравяване на тъканите. Различните фази на възпаление допринасят за оптимална регенерация на меките тъкани. Инхибирането на такъв важен процес с използване на фармакологични средства не се препоръчва в първите 24ч. , тъй като може да влоши заздравяването на тъканите. Това важи особено когато се приема в по-висока доза.

Също така поставяме под въпрос използването на криотерапия. Въпреки широкото използване , няма висококачествени доказателства за ефикасността на леда за лечение на наранявания на меките тъкани. Дори и предимно аналгетик, ледът може потенциално да наруши възпалението, т.е. ангиогенеза и реваскуларизация, забавяне на неутрофилната и макрофаговата инфилтрация, както и увеличаване на незрелите миофибри, което може да доведе до нарушена регенерация на тъканите и излишен синтез на колаген.

Compression за натиск

Стягането на травмираният крайник,чрез ортеза или стягаща превръзка (бинт, кинезио тейп) подпомага кръвообръщението и стимулира изчистванто на метаболитните отпадъци от тъканите и спадане на отока.

Education за обучение

Лекарите и терапевтите трябва да информират пострадалият за ползите от активен подход във възстановяването, т.е лечение чрез упражнения и активно участие. “Пасивните средства“ за терапия като електротерапия, мануална терапия или акупунктура, рано след нараняването имат тривиален ефект върху болката и функцията в сравнение с активния подход,а в дългосрочен план дори могат да бъдат контрапродуктивни. Доброто възстановяване е дългосрочното и за постигането му трябва да бъдат променени всички фактори довели до тях. По-доброто образование по отношение на вида на травмата и как да останете активни въпреки нея, т.е правилен контрол на натоварването, помагат да се избегне претрениране или прекалена предпазливост.

След отминаване на първите дни меките тъкани се нуждаят от ЛЮБОВ

Load за натоварване

Активен подход с движение и упражнения е от полза за повечето пациенти с мускулно-скелетни нарушения. Механичният стрес трябва да се добави колкото се може по-рано и нормалните дейности да се възобновят веднага щом симптомите позволяват. Оптималното натоварване без засилване на болката стимулира възстановяването, ремоделирането и изграждането на по-здрави и издръжливи на натоварване тъкани.

Оptimism за оптимизъм

Мозъкът играе ключова роля в рехабилитацията. Доказано е, че негативното мислене и страхът се отразяват зле на възстановяването и обратно, оптимизмът, сремежът към инфомираност и активно и отговорно участие в терапията са предпоставка за по-ефективно възстановяване.

Vascularisation за кръвоснабдяване на тъканите

Физическата активност, включваща сърдечно-съдови компоненти, представлява крайъгълен камък в управлението на мускулно-скелетните наранявания тъй като стимулира кръвообръщението и изграждането на тъканите. Тоест препоръчително е да започнете някакъв вид кардио респираторен фитнес, буквално няколко дни след травмата..ходене, бягане, фитнес..в зависимост какво ви позволява травмата.

Еxercises за упражнения

Управненията заемат ключово място в лечебният процес, тъй като възстановяват и поддържат жизнено важни физически качества като сила, гъвкавост, издръжливост, координация и добър кардио-респираторен фитнес. Респективно слабост в един или повече от тези компоненти е предпоставка за травма. Затова и упражненията са толкова важни не само като лечение,а като превенция от травми и заболявания. Например слабост на дълбоките мускули стабилизиращи гръбнака е предпоставка за нестабилност, която в комбинация със системно натоварване е водеща причина за дискови хернии, дегенеративни заболявания, спортни травми и други. Отличен пример за лечебни упражнения са упражненията включващи ексцентрични контракции на възпалените сухожилия, които са доказано най-ефективният метод за лечение на тендинити и тендовагинити (възпаление на сухожилията).

Надяваме се информацията да е полезна, ако имате въпроси или се нуждаете от консултация със специалист, не се колебайте да се свържете с нас!

PEACE & LOVE!

Текст: Елена Кемилева


5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page