top of page
 • елена кемилева

Боли ли ви кръста?Причини:

Мускулният дисбаланс може да бъде причинен от редица фактори:

 1. Неправилен тренировъчен режим – например трениране на коремните мускули, повече от кръстните или предни бедрени спрямо задните бедрени и седалищни мускули. Това се случва често при хора,който решават да импровизират във фитнеса,  без да са наясно с основни тренировъчни принципи и методи и нямат знания за анатомията и функцията на мускуло-скелетната система.

 2. Гръбначни изкривявания – увеличена или намалена кръстна лордза ( извивка на гръбнака в предна посока) или сколиоза (странично изкривяване на гръбнака), причиняват функционално скъсяване и отслабване на мускулите около гръбнака и неравномерен натиск върху ставите и междупрешленният диск.

 3. Неправилна стойка – седенето и работата в неергономична 

 1. Активно практикуване на специфичен спорт  –различните спортове натоварват тялото по различен начин и в много спортове се наблюдава, така нареченият спорт специфичен мускулен дисбаланс.Типичен пример са тенисистите, голфърите, бейсболистите,чиято активна ръка е хипертрофирала в сравнение с другата, катерачите, плувците и сърфистите имат силно изразен дисбаланс между гръдните и гръбните мускули, сами може да помислите за примери в различните спортове.


Лечение:

 1. Ергономична позиция при работа,почивка и спорт

 2. Стретчинг  упражнения за скъсените мускули

 3. Упражнения за сила за скъсените и слабите мускули

 4. Възстановяване на ставната подвижност и нормална функция

Средства:

 1. Физиотерапия – целта е намаляване на напрежението, болката и възпалението причинени от мускулният дисбаланс, съставяне на програма с упражнения за разтягане на късите и зъздравяване на късите и слабите мускули около ставата, съвети за ергономична работа

 2. Йога- йога развива много хармонично тялото и е чудесно средство за превенция или лечение на мускулен дисбаланс

 3. Специализирана фитнес програма- ако искате да тренирате във фитнеса или добре се информирайте сами или се консултирайте със фитнес инструктор или физиотерапевт/кинезитерапевт, защото вече съществуващ мускулният дисбаланс не се коригира лесно. По-добре заложете на превенцията.

Ако имате въпроси или имате нужда от професионален съвет, не се колебайте да ни пишете на yogaizdrave@yahoo.com

0 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2_Post
bottom of page